vojska

Izložba Ljiljane Bursać „Prostori Logosa” u Maloj galeriji Doma Vojske Srbije

Nakon uspešno realizovane izložbe u Galeriji ULUS-a (nagrada za životno delo – laureat Jesenje izložbe ULUS-a 2019), publika će biti u prilici da od 20. novembra pogleda izložbu „Prostori Logosa” Ljiljane Bursać u Maloj galeriji Doma Vojske Srbije „Beograd”. Logos kao pojam obuhvata brojna značenja, a autorka svakim delom proširuje njegovo značenje, tako da u diskursu ove izložbe on predstavlja, pre svega, slovo, reč, misao i prostor.
Slovo i reč su osnovne jedinice svake knjige, od onih pisanih rukom, do onih koje čitamo na ekranima kompjutera. Misao preneta na podlogu za pisanje, uz pomoć slova i reči, jedan je od njenih oblika eksterizacije. Za razliku od govora, koji je u tesnoj sprezi sa vremenom i nastaje u trenutku izgovaranja, zapisana misao ostaje na podlozi onoliko dugo koliko podloga traje.

Osim pisanja, umetnica se bavi i brojnim rukopisima nastalim tokom više vekova, među kojima je i Vojničev manuskript, koji do danas nije dešifrovan. Bilo da je reč o poznatom pismu ili o onom koje je plod umetnikove mašte, posmatrač u njemu oseća ritam, koji se dobija alternacijom ispisanih segmenata sa onima koji to nisu.

Ljiljana Bursać rođena je 27. oktobra 1946. godine u Kragujevcu. Studirala je na Likovnoj akademiji u Beču, Austrija, a usavršavala se i studijski boravila u SAD, Nemačkoj, Francuskoj, A. R. Siriji i Izraelu. Član je ULUS-a i ULUPUDS-a.
Priredila je više od 45 samostalnih i učestvovala je na preko tri stotine grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Njena dela nalaze se u uglednim muzejsko-galerijskim ustanovama i privatnim zbirkama širom nekadašnje Jugoslavije i u svetu. Dobitnik je mnogih domaćih i inostranih nagrada i priznanja.

Osnivač je i predsednik Art foruma.

Izložba je otvorena do 9. decembra, a poštovanje svih epidemioloških mera je obavezno