IZLOŽBA „KRALJEVI I SVETITELJI SRPSKI”

Istorijski muzej Srbije

KIVOT KRALJA STEFANA DEČANSKOG DO KRAJA AVGUSTA NA IZLOŽBI „KRALJEVI I SVETITELJI SRPSKI”

U Istorijskom muzeju Srbije biće postavljena izložba „Kraljevi i svetitelji srpski”, u okviru koje će posetioci do kraja avgusta moći da iskoriste jedinstvenu priliku i vide kivot kralja Stefana Dečanskog, koji se iznosi pred javnost samo u posebnim prilikama, kao i rukopise od izuzetnog značaja: Sintagmu Matije Vlastara, nastalu u Zeti sredinom 15. veka i Žitije Stefana Dečanskog sa Službom Stefanu Dečanskom od Grigorija Camblaka iz 16. veka.

Navedeni predmeti će nakon toga biti vraćeni matičnoj instituciji – Muzeju Srpske pravoslavne crkve, zahvaljujući čijoj ljubaznosti i razumevanju su ove pozajmice produžene do kraja avgusta.

Izložba „Kraljevi i svetitelji srpski”, autorke Vanje Vuksan, biće otvorena do 20. novembra tekuće godine, a posetioci će i dalje moći da vide brojne dragocenosti koje svedoče o najznačajnijoj srpskoj srednjovekovnoj dinastiji Nemanjić i epohi koja joj je prethodila: jedan od najvrednijih predmeta u Istorijskom muzeju Srbije – pečatnjak kneza Strojimira, vladara prednemanjićke epohe, deo kamenog trona cara Dušana iz manastira Studenica, parapetnu ploču iz Deževe, deo zbirke Muzeja „Ras” u Novom Pazaru, prvu Dečansku hrisovulju, osnivačku povelju manastira Dečani iz 1330. koja se čuva u Arhivu Srbije i mnoge druge značajne predmete.

Izložba „Kraljevi i svetitelji srpski” je sačinjena od 12 tematskih celina koje opisuju prve dinastije prednemanjićkog doba, poreklo i postojbinu dinastije Nemanjić, simbolički i titularni karakter imena Stefan i Uroš, značaj patrona Svetog Stefana Prvomučenika za dinastiju, vladarske insignije Nemanjića, njihova stolna mesta, tj. vladarske dvorove, ulogu državnih sabora, kult vladara ratnika, dinastičku lozu Nemanjića, proces sticanja autokefalije, procvat zadužbinarstva, grobne crkve i svetost vladara.

Izložba obuhvata brojne originalne predmete (nakit, oružje, vladarski novac i rukopise), kopije i reprodukcije fresaka, ikona i relikvija, koje prikazuju bogatstvo i raznolikost sačuvanog materijalnog nasleđa države Stefana Nemanje i naslednika tokom dva veka vlasti i njihove izuzetne doprinose ne samo na državotvornim i crkvenotvornim poslovima nego i u oblastima prosvete, književnosti, arhitekture i zadužbinarstva, izrazito važnog za dinastiju, o čemu svedoče brojne crkve i manastiri, posebno Visoki Dečani, Pećka patrijaršija, Bogorodica LJeviška, Gračanica i Sopoćani, koje je UNESKO uvrstio na listu svetske kulturne baštine.

Posetioci mogu da posete izložbu svakog dana, osim ponedeljka, u periodu od 12 do 20 časova.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *