Moja Srbija

Zepe

Izložba „Ja nosim vas, vi nosite mene: obuća iz Etnološke zbirke Muzeja Vojvodine”

U četvrtak, 9. juna, u Etnografskom muzeju u Beogradu otvorena je izložba Muzeja Vojvodine, pod nazivom: „Ja nosim vas, vi nosite mene: obuća iz Etnološke zbirke Muzeja Vojvodine”. Za realizaciju ove izložbe, autorski tim etnologa Muzeja Vojvodine u sastavu: Katarina Radisavljević, Tatjana Bugarski, Aleksandar Petijević i Aleksandar Antunović, nagrađen je prošle godine priznanjem „Mihailo Valtrović”, koje dodeljuje Muzejsko društvo Srbije.

Na izložbi je predstavljena obuća kao polazna osnova za priču o različitim kulturnim uticajima u prošlosti, estetici, modi, načinima proizvodnje, kao i identitetskim i komunikacijskim aspektima različitih vrsta obuće. Predmeti iz ove zbirke potiču uglavnom sa kraja 19. i iz 20. veka. Među njima ima primeraka arhaičnih formi obuće koje pripadaju evropskom i azijskom kulturnom nasleđu, ali i onih koji upućuju na to da su strani uticaji konstantno pristizali sa Istoka i Zapada i ogledali se u usvajanju novih vrsta obuće i načina njihove izrade i ukrašavanja. Kao karakteristični delovi nošnje, biće predstavljene čarape i obojci, kao i načini njihovog nošenja u prošlosti. Biće izloženi i predmeti koji su bili povezani sa upotrebom pojedinih vrsta obuće, kao što su pomagala za izuvanje čizama. Poseban deo izložbe posvećen je obućarskim zanatima i izradi različitih vrsta obuće.

Zbirka obuće Muzeja Vojvodine predstavlja svedočanstvo čijim tumačenjem možemo saznati mnogo o svakodnevnom životu u prošlosti i kulturnim značenjima materijalnog sveta kojim se okružujemo. Najveći deo kolekcije predstavljaju različiti proizvodi domaće radinosti i lokalnih zanatskih radionica. Ručno i zanatski izrađena obuća i danas, kao i u bližoj prošlosti, ima posebna značenja za one koji je nose.

Posmatranje određene grupe predmeta u određenom periodu u prošlosti, na relativno ograničenoj teritoriji, omogućilo nam je da otkrijemo priče o kulturnom nasleđu, raznolikosti i dinamici, gde su predmeti materijalne kulture, izrađeni radi obavljanja neke funkcije, istovremeno bili i simboli pripadanja određenoj zajednici ili grupi (etničkoj, profesionalnoj, starosnoj itd.), kao i težnje da se to pripadanje vizuelno predstavi. Takođe, kulturni kontakti su dovodili do promena i usvajanja novih trendova, opet u okvirima jasno određenih – zanatskih pravila čije je prihvatanje po pravilu bilo praćeno formiranjem društvenih reakcija na novine i tumačenjima kroz prizmu postojećih vrednosti.

Izložba će trajati do sredine avgusta 2022. godine.