Italija je u modiIzložba „Italija je u modi” u Etnografskom muzeju

Etnografski muzej i modna agencija Fabrika, u saradnji s Ambasadom Italije u Beogradu, uz podršku Ministarstava kulture Srbije i Italije, grada Rima i Italijanske privredne komore, predstavljaju izložbu svetskog formata „Italija je u modi”, autora i kustosa Stefana Dominele.

Posetioci će po prvi put u Srbiji imati priliku da vide bisere italijanske mode koji do sada nisu bili dostupni javnosti, a potiču iz arhiva najvećih modnih kuća u Italiji.

Nakon gostovanja u Seulu, izložba u Beogradu premijerno prikazuje 50 legendarnih haljina i kostima koje su nosile filmske dive, kao kulturno obeležje duha i sentimenta pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka.

Među 50 ekskluzivnih eksponata nalazi se mala crna haljina koju je Ana Manjani nosila na dodeli Oskara, filmski kostimi Odri Hepbern i Anite Ekberg, žersej haljine Lane Tarner i Kim Novak i mnoge druge.

Izložbu će otvoriti potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture Maja Gojković i ambasador Italije u Srbiji Luka Gori, uz pozdravne reči autora izložbe Stefana Dominele, direktorke modne agencije Fabrika Vesne Mandić i direktora Etnografskog muzeja Marka Krstića.

Prateći program izložbe čini revija filmova (Kaktusov cvet, Sladak život, Imitacija života, Rat i mir, Evropa 51, uz specijalnu projekciju našeg klasika Ljubav i moda) u kojima su nošene haljine i kostimi koji će biti prikazani u Jugoslovenskoj kinoteci, od 6. do 8. maja 2023. godine.

Izložba „Italija je u modi” biće otvorena od 5. do 19. maja, u Etnografskom muzeju u Beogradu, a tokom izložbe Muzej će raditi svih sedam dana u nedelji do 20 časova.