Izložba „Hodaj u sporoj budućnosti” Nebojše Yamasaki VukelićaIzložba „Hodaj u sporoj budućnosti” Nebojše Yamasaki Vukelića

Od 15. do 27. novembra 2022, Galerija Doma omladine Beograda

„Hodaj u sporoj budućnosti” Nebojše Yamasaki-Vukelića je izložba koncipirana kao priča u slikama, priča o paru koji je poslednji preživeli nakon misterioznog apokaliptičnog događaja koji je ostavio grad obrastao u fantastičnoj flori. Ciklusi akvarela i pojedinačne „slike” zajedno sa Nebojšinim izlaskom u druge medije (poezija i zvuk) širokim očima posmatraju mogućnosti da se u kriznim okolnostima živi, kao pojedinac, partner, umetnik… Izložba je, uvođenjem autobiografskog narativa o romantičnim odnosima u kriznim vremenima, korak ka razradi umetnikove lične mitologije.

Introspekcija je vodila i proširenijem odnosu sa medijem akvarela naspram dosadašnjeg Nebojšinog rada. Njegovi akvareli su sve vreme bili idiosinkratični – od sanjive atmosfere, preko neuobičajene kombinacije motiva, pa do činjenice da u akvarelu i u pastelnim koloritima radi muškarac za koje je u patrijarhalnom poretku rezervisano da rade u monumentalnijim formatima. Jasno je bilo da Nebojšin stil potiče iz njegovog senzibilnog pogleda na okruženje, da su motivi lični, međutim sada je taj svet ispunjeniji autoportretskim prisustvom umetnika, ali i njegovih romantičnih interesovanja, kao i življim okruženjem čija je budućnost neizvesna koliko i protagonista, a i samih „slika” koje izjeda ništavna belina.

Lav Mrenović

Nebojša Yamasaki Vukelić rođen je 1986. u Beogradu gde živi i radi. Završio je master studije slikarstva na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2021. Svoj rad uglavnom bazira na mediju crteža, kroz koji tematizuje pitanje ličnih i kolektivnih kapaciteta za društvenu imaginaciju. Izlagao je na brojnim grupnim izložbama, kao i jednoj samostalnoj – Unutra sve biće meko i nežno, u galeriji X Vitamin. Jedan je od dobitnika nagrade za crtež fonda Vladimir Veličković za 2021, kao i nagrade „Miodrag Janjušević – akademski slikar” za istu godinu.