Izložba: Golgota i Vaskrs

Golgota i Vaskrs

Otvaranje izložbe slika Predraga Peđe Đakovića Gologa i Vaskrs

Velika Galerija Doma Vojske Srbije

Izložba Golgota i Vaskrs slikara Peđe Đakovića svečano će biti otvorena u petak 13. jula 2018. godine u 19.00 časova u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije.

Umetnik će predstaviti jedan od najznačajnijih opusa svog stvaralaštva iz segmenta posvećenog stradanju srpske vojske kroz različite periode.

Tragedija kao sudbina i večna slava prožeta je Kosovskim bojem, golgotom stradalničkih podviga srpske vojske tokom Prvog i Drugog svetskog, pa sve do novijih ratova.

Peđa Đaković je rođen 1964. godine u Derventi (Jugoslavija). Završio je Likovnu akademiju u Pragu, samostalno je izlagao u Jugoslaviji, Čehoslovačkoj, Sjedinjenim Američkim Državama, Nemačkoj, Holandiji, Španiji, Engleskoj i Crnoj Gori. Učestvovao je na brojnim izložbama u svetu.

Dobitnik je više nagrada za svoj rad: „Terezin” – glavna nagrada (1986); I nagrada Akademije likovnih umetnosti u Pragu (1988); Specijalna nagrada za slikarstvo praške Akademije umetnosti – „Masarik” (1995), Nagrada „Salvador Dali” za slikarstvo (1996); Nagrada za slikarstvo Evropskog kruga Franca Kafke (1997).

Njegova dela se nalaze u značajnim umetničkim kolekcijama širom sveta. Živi i radi u Pragu.

Na otvaranju izložbe obratiće se pukovnik Stevica Karapandžin direktor Medija centra „Odbrana“, nešto više o izložbi reći će nam autor PeđaĐaković, dok će izložbu otvoriti mr.Radovan Kalabić. U programu otvaranja učestvuju studenti Akademije lepih umetnosti u Beogradu pod mentorstvom dramske umetnice Biljane Đurović.

Izložba će biti otvorena do 31. jula 2018.

Ulaz slobodan!Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.