Izložba „Dostojno Dostojevskog” Teodore Stojanović

Izložba „Dostojno Dostojevskog” Teodore Stojanović

Izložba „Dostojno Dostojevskog” Teodore Stojanović

Od 1. do 13. februara, Galerija Doma omladine Beograda

Menjajući mikrolokacije svog bivstvovanja, sužavajući ili šireći svoj životni prostor i otvarajući ili zatvarajući sebe u tom prostoru, čovek pokušava da svet iz sebe prenese u spoljašnjost, da iskustvu, znanju i verovanju stvori pojavni oblik, da ga opredmeti. U izložbi „Dostojno Dostojevskog” Teodora Stojanović nastoji da svoja verovanja i shvatanja o liku i delu Dostojevskog pretoči u prostor, a lični utisak prenese na posmatrača.

Inspirisana egzistencijalističkom poetikom Dostojevskog, osećanjima skučenosti i teskobe, atmosferom bezizlaznosti i besmisla u kojima se junaci njegovih dela nalaze, ali i njihovim vitalizmom u smislu traganja za rešenjem, za izlaskom iz paklenih krugova u kojima su zatočeni, umetnica transponovanjem takvog ambijenta osmišljava prostor. Ona postavlja zidove u koje će pojedinac sigurno udarati, često iz običnog inata, ali zidove koji ga neće zaustavljati, već koji će anticipirati pronalaženje izlaza iz lavirinta. Teodora takođe stvara i kutak u kojem pojedinac može da se nastani, ispunjava ga sobom i može da ga osetiti svojim. I to ne bilo koji kutak, već onaj koji će omogućiti da sadržaj, tj. knjiga, govori o sebi a ne o kontekstu u kome se nalazi, ne o prostoru. I da prostor govori o sebi a ne o sadržaju koji ga ispunjava. Onaj kutak u kome će čovek govoriti o sebi i biti sadržaj… drugome čoveku i drugoga čoveka.

Teodora Stojanović rođena je 1995. u Despotovcu. Po završetku jezičke gimnazije „Svetozar Marković” u Jagodini, upisuje Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu. Krajem četvrte godine studija, započinje rad na dizajnu kolekcije nameštaja za mladu američko-azijsku kompaniju „The Chien – House of designers”. Diplomirala je 2018. i iste godine upisuje master akademske studije na Fakultetu primenjenih umetnosti, pod mentorstvom prof. Aleksandra Mijatovića. Tokom studija razvija ideju o transponovanju sećanja i osećaja u arhitekturu. Odlučuje se za književnost kao inspiraciju, koja će postati polazišna tačka u oblikovanju enterijera. U međuvremenu putuje po Evropi i Aziji, gde se bavi grafičkim dizajnom i dizajnom nameštaja. U maju 2020. odlazi na Tajvan i radi u fabrici dečjeg nameštaja na poziciji dizajner nameštaja. U septembru 2020. završava master studije i nastavlja da se razvija u istoj oblasti. U martu 2021. pohađa predavanja na „Sustainable Interior Design Week” UGREEN-Green Building School i radi kao predavač na „Oxford Akademija” pri kursu za dizajn enterijera i nameštaja. Godine 2021. upisuje doktorske studije na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, Univerziteta umetnosti u Beogradu, i postaje saradnik u nastavi-demonstrator. Trenutno živi i radi u Beogradu, zaposlena kao dizajner enterijera i nameštaja u dizajn studiju „Laura”. Iza sebe ima više izvedenih projekata dizajna enterijera i nameštaja. Od 2011. izlaže na brojnim grupnim i samostalnim izložbama.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.