Izložba astrofotografija „Pogled u nebo” Miloša Gagića

Izložba astrofotografija „Pogled u nebo” Miloša Gagića

Izložba astrofotografija „Pogled u nebo” biće otvorena u utorak, 15. novembra, u 19 časova, u galeriji Arhiva Vojvodine u Novom Sadu.

Autor izložbe je astrofotograf Miloš Gagić, a gostujući autori su Jaroslav Grnja, Filip Mitić i Dušan Mrđa.

Na astrofotografijama su prikazani veličanstveni prizori dubokog svemira – galaksije, zvezdana jata, planetarne magline – neki od najlepših objekata koje na noćnom nebu jasno možemo da vidimo samo uz pomoć teleskopa i na mestima gde ne postoji svetlosno zagađenje.

Površina Sunca, jato zvezda u sazvežđu Herkules, prema kome su naučnici sa radio-teleskopa Arecibo uputili trominutnu poruku sa podacima o ljudskoj rasi i položaju Zemlje, očaravajuće magline, ali i galaksije Hamburger, Trougao i Andromeda, među objektima su koje će posetioci izložbe moći da vide i o njima saznaju fascinante činjenice.

Uz razgovor o astrofotografiji u nauci i umetnosti, izložbu će otvoriti profesor dr Dušan Mrđa sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu.

Izožba je deo projekta „Regionalne turističke atrakcije inspirisane kosmosom – ELEKTRA”, koji se realizuje u okviru IPA programa prekogranične saradnje Mađarska – Srbija.

„Pogled u nebo” u Arhivu Vojvodine trajaće do kraja novembra.

Miloš Gagić je astrofotograf iz Novog Sada, autor priručnika „Vodič za obradu astrofotografija snimljenih DSLR kamerama”.