Demir Ahmetović

Izložba „ARTikulacije stvarnosti”

Od 10. do 27. avgusta, Galerija Doma omladine Beograda

„Izložba ARTikulacije stvarnosti ima za cilj da predstavi radove muzičara/vizuelnih umetnika, koji kroz različite medije prezentuju sopstvenu poetiku i percepciju stvarnosti. Imajući u vidu kulturološki aspekt tumačenja svakodnevice, umetnici kreiraju prostor za promišljanje o umetnosti, politici, muzici, teatru i tekstu, dok kroz indirektne poruke ističu važnost artikulacije misli i egzistencije kritičkog stava. Kroz sagledavanje celine, imperativ svakako biva interdisciplinaran sadržaj koji briše granične zone između medija i formira koncept koji posmatraču ukazuje na divergentan pristup umetnosti.”

Deo predgovora iz kataloga kustoskinje Jelene Pavićević

Učesnici: Srđan Đile Marković, Gildo Bavčević, Nemanja Nikolić, Vladimir Lalić, grupa Ah Ahilej, Nikola Krstić, grupa Auf Wiedersehen, Demir Ahmetović (slika)

Kustoskinja: Jelena Pavićević

Sastavni deo izložbe u Centralnom holu Doma omladine Beograda čine fotografski zapisi Marka Ristića („Zamrznuti tonovi”) sa rokenrol koncerata koji su nastali u poslednjih nekoliko godina. Autor je na poetičan način zabeležio izvedbe poznatih lokalnih bendova, ali i njihovu interakciju sa publikom. Kroz ritam, boju, pokret i atmosferičnost, u radovima je obuhvatio vizuelno značenje potkulture u Srbiji i na taj način ostvario zapis koji arhivira momenat značenja ideologije u današnjem vremenu; time je uspostavio vezu između kulturalne odrednice muzičkih žanrova i njihove manifestacije u savremenom društvu.

Fotografije bendova: Ritam Nereda, Mortal Kombat, Nikola Vranjković, Goblini, Hype, Nadimač, Pekinška Patka, Buč Kesidi.

Izložbu podržali: Vinarija Verkat i Dogma Brewery

Prateći program na dan otvaranja izložbe: bend Asphalt Chant.