Otvaranje izložbe “7×4” Nenada Milovanovića u četvrtak u DKSG

Izložba Nenada Milovanovića pod nazivom “7×4“ biće otvorena u četvrtak, 15. juna u 19 časova u Velikoj galeriji Doma kulture Studentski grad na Novom Beogradu.

Nastala kao rezultat antonimnih parova slučajno-promišljeno, solidno–difuzno, malo-veliko, izložba “7×4” na prvom mestu problematizuje ulogu slučajnosti i sticaja okolnosti u nastanku dela. Sam naslov odnosi se na dimenzije pločica koje je autor pronašao na jednom beogradskom stovarištu i kojima dalje manipuliše stvarajući svoje radove, dajući im na taj način novi život i namenu. Upotrebom slučajno pronađenih predmeta i njihovim stavljanjem u funkciju osnovne jedinice građe, Milovanović pokušava da naglasi uticaj svakodnevnih “slučajnosti”, kako u životu, tako i u stvaralaštvu, pojačavajući tako vrednost naizgled banalnog i neupotrebljivog, i uzdižući ga na nivo suštinski bitnog. Na taj način, slučajnosti je dodeljena izuzetno značajna uloga nosioca akcije – katalizatora, dok metalna pločica postaje poput atoma. Element koji se ponavlja, nepromenljiv i prepoznatljiv apsolut u svakom pojedinačnom radu, koji je sastavni deo različitih formi i raznovrsnih pojavnosti i u čijoj izgradnji učestvuje, princip. I to takav da podseća upravo na Jungovu definiciju slučajnosti prema kojoj se one događaju zbog sinhroniciteta koji je definisao kao kauzalni princip koji povezuje. Definisan kao primarna struktura radova, metalni pravougaonik jeste spona, onaj element koji povezuje i iz kog sve nastaje. U tom smislu, izolovan sistem“7×4” u kome autor multiplicirajući i uklapajući pločice postiže repetativni sklad i stvara nove jedinstvene strukture, umnogome je nalik na prirodu koja je u svojim bezbrojnim varijacijama naizgled vanremenska, divlja i hirovita, ali u svojoj osnovi uvek deluje apsolutnom pravilnošću i ritmičnošću.

Nenad Milovanović
Rođen 1990. u Beogradu. Diplomirao na FPU 2013. na odseku primenjeno vajarstvo, a 2015. završio master studije u klasi red. prof. Miroljuba Stamenkovića. Član ULUS-a od 2015. godine, u čijoj se galeriji predstavio svojom prvom samostalnom izložbom pod nazivom „Fight or flight“ iste godine. Od 2016. i član ULUPUDS- a. Učesnik na preko trideset grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu, od izdvojenih je Sculpture by the Sea, Bondi 2016, Sidnej i Cottesloe 2017, Pert, Australija. Iza sebe ima dve postavljene skulpture u javnom prostoru u Beogradu i jednu u parku skulptura galerijie Ron Gombok u Australiji. Živi i radi u Beogradu.

Izložba traje do 10. jula.

Radno vreme Velike galerije: 17 – 21h (svakim danom sem nedelje)

Ulaz slobodan.


Ostavite svoj komentar na Twitter-u:

[rotatingtweets screen_name=’mojasrbija_rs’ include_rts = ‘1’ show_follow = ‘1’ links_in_new_window = ‘1’ tweet_count = ’10’]