Izdavačka kuća Odiseja: „Stvarno koliko i ja”

Stvarno koliko i ja

Izdavačka kuća Odiseja: „Stvarno koliko i ja”

Odiseja predstavlja roman „Stvarno koliko i ja” Hane Eštavik, jedne od najznačajnijih savremenih norveških književnica, u prevodu Radoša Kosovića.

Hane Eštavik je rođena 1969. godine u gradiću Tana u severnoj Norveškoj, a u šesnaestoj godini se preselila u Oslo. Njen prvi roman Hakk, objavljen 1994. godine, odmah je privukao pažnju kritike. Slavu je stekla tri godine kasnije romanom Kjærlighet, koji je 2006. zauzeo šesto
mesto na listi najboljih norveških knjiga objavljenih u poslednjih 25 godina. Od tada je napisala više od deset romana i osvojila brojne književne nagrade među kojima su i Nagrada Oktobar (2000), Dobloug (2002), Aschehoug (2007) i Nagrada PEN za prevedenu književnost (2019).
Njena dela prevedena su na više od petnaest jezika.

„Stvarno koliko i ja” je psihološki roman o odnosu majke i ćerke od kog podilazi jeza.

Johane je religiozna studentkinja psihologije koja živi sa majkom. Kada se zaljubi u Ivara konačno postaje spremna da napusti porodični dom. Par je isplanirao put u Ameriku, ali na dan polaska Johane shvata da je zaključana u svojoj sobi.

Da li će uspeti da prevaziđe svoje strahove? Da li će se usuditi da izađe kroz prozor na četvrtom spratu? Da li joj Bog brani da izađe iz kuće ili je u pitanju nekakav eksperiment?

Roman „Stvarno koliko i ja” otvara zaključana vrata jednog mladog uma rastrzanog između prirodnih nagona i razdirućeg osećaja krivice otkrivajući čitaocima najintimnije misli i fantazije zarobljene naratorke.

„Remek-delo nepouzdanog pripovedanja” – Gardijan

Više o knjizi možete pročitati ovde.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.