Inicijativa za uvođenje vaučera za kupovinu domaćih proizvoda malih proizvođača iz Srbije

Domaći proizvodi

Inicijativa za uvođenje vaučera za kupovinu domaćih proizvoda malih proizvođača iz Srbije

Udruženje „Moja Srbija“ uputilo je Vladi Republike Srbije inicijativu za pokretanje akcije podele vaučera za kupovinu domaćih proizvoda malih proizvođača iz Srbije.

U Srbiji postoji veliki broj poljoprivrednih gazdinstava koja proizvode prirodne i kvalitetne domaće proizvode. U svetu su takvi proizvodi sve više traženi, dok u Srbiji niska kupovna moć građana predstavlja prepreku za razvoj ovog vida proizvodnje.

„Pokretanje akcije podele vaučera za kupovinu domaćih proizvoda malih proizvođača iz Srbije zasnivalo bi se na višegodišnjem iskustvu stečenom tokom trajanja akcije podele vaučera za odmor u Srbiji“, rekao je Milan Ristić iz udruženja „Moja Srbija“ i dodao da bi se u akciju uključile i lokalne samouprave, koje bi bile zadužene da organizuju proizvođače iz svog kraja i da obezbede centralizovanu prodaju njihovih proizvoda, dok bi se za ponudu robe koristile internet platforme.

Najveći broj registrovanih komercijalnih poljoprivrednih gazdinstava, koja bi imala pravo da se prijave za učešće u akciji i da ponude svoju robu građanima Srbije, nalazi se u ruralnim oblastima ili u nerazvijenim seoskim sredinama. Izdvajanjem sredstava iz budžeta Srbije za subvencionisanu kupovinu njihovih proizvoda, pokrenuo bi se razvoj ovih oblasti, što bi u budućnosti dovelo do većeg interesovanja mladih za život i rad u tim krajevima.

„Proizvodnja domaćih proizvoda zasniva se na stopostotnom korišćenju domaćih sirovina, pa bi sav novac koji se usmeri u njen razvoj ostajao u Srbiji i u veoma kratkom roku bi se vraćao u državni budžet, a sigurni smo da bi pokretanje navedene akcije svake godine dovodilo do dvocifrene stope rasta ove privredne grane, kao što je to slučaj u domaćem turizmu“, zaključio je Ristić.

U udruženju „Moja Srbija“ naglašavaju da postoji i veliki broj naših građana u dijaspori, koji su zainteresovani za kupovinu domaćih proizvoda, a da je danas veoma lako i povoljno dostaviti robu iz bilo kog mesta u Srbiji, na kućni prag naših ljudi u rasejanju.

Pokretanjem akcije podele vaučera za kupovinu domaćih proizvoda malih proizvođača stvorili bi se uslovi da mladi u seoskim sredinama mogu da rade i da zarade, a samim tim i da ostanu da žive na svom ognjištu, građani Srbije bi dobili mogućnost da kupe veće količine željenih domaćih proizvoda, razvilo bi se tržište kvalitetnih proizvoda malih proizvođača, što bi u perspektivi rezultiralo uključivanjem i naše dijaspore i povećanim izvozom, a državni budžet ne bi trpeo velike izdatke, jer bi sva uložena sredstva ostala u opticaju u Srbiji i veoma brzo bi se kroz poreze i doprinose vratila u državnu kasu.71 comments

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.