Gostovanje predstave „Crveno” u Bitef teatru

Gostovanje predstave „Crveno” u Bitef teatru

Gostovanje Kruševačkog pozorišta u Bitef teatru 2. juna, u 20 časova

CRVENO 

Pisac: Džon Logan

Režija i izbor muzike: Vladimir Popadić

Igraju: Dejan Tončić, Nikola Cvetković

Scenografija: Helena Blagojević

Kostimografija: Nevena Saraković

Dizajn svetla: Radomir Stamenković

Trajanje: 65’

Tekst „Crveno” Džona Logana govori o poslednjoj fazi rada i života američkog slikara Marka Rotka. Tokom rada na muralima za restoran Sigram u Njujorku, Rotko svog pomoćnika Kena, mladog slikara, podučava o umetnosti, ali se susreće sa činjenicom, da je prihvativši oslikavanje restorana, iako je to najskuplja porudžbina u istoriji, „prodao dušu đavolu” i na pragu da obezvredi čitav svoj dotadašnji rad. Njegova unutrašnja hamletovska borba, predstavljena kroz dijaloge sa Kenom (koji je njegov alter-ego), pokreće radnju, usput otvarajući mnoga pitanja u oblasti etike, ali i sveta u kome živimo, zla koje potrošačko društvo nosi sa sobom, reflektovano kroz Rotkov najveći strah „da će crno progutati crveno”.

Logan je za tekst „Crveno” dobio nagradu Toni, za najbolji američki dramski tekst u 2010. 

Reč reditelja:

„Ovako slojevit tekst provocira na mnogo i mnoga razmišljanja: od estetskih, preko etičkih do egzistencijalističkih. Naravno, kao ključna tema, nameće se briga Rotkovog lika: ‘Hoće li crno progutati crveno’. Trenutak, u kome živimo, ne ostavlja prostora za optimizam. Ne mislim samo na ratove, već na sve vrste devijacija i deformiteta koje slobodno zauzimaju mesto vrednosti na kojima je čovečanstvo vekovima opstajalo.

Radivši ovu predstavu sa Nikolom Cvetkovićem, koji je nakon izuzetno teške i rizične bolesti, morao da prođe rehabilitaciju od tri godine, a onda se uzdigao i napravio ulogu vrednu divljenja (njegovu diplomsku), shvatam da ne smem da gubim nadu. U nama ima snage da se borimo, da stvaramo lepe stvari, da živimo… i pobedimo zlo!”