Etnografski muzej

Izložba beogradskog Etnografskog muzeja u Nju Delhiju

Etnografski muzej iz Beograda gostovaće od 26. jula do 31. avgusta u Narodnom muzeju Indije u Nju Delhiju sa izložbom „Tekstil i ukrašavanje u kulturi Srba XIX i prve polovine XX veka“. Autori izložbe su kustosi Etnografskog muzeja u Beogradu Marina Cvetković i Jelena Vuletić.

Izložba je koncipirana tako da, putem najlepših i najznačajnijih primeraka tekstila i nakita, indijskoj publici pokaže i približi svu kompleksnost, raznovrsnost i višeslojnost etnološkog kulturnog nasleđa srpskog naroda. Iako su na prvi pogled u pitanju samo predmeti za ukrašavanje, oni u stvari imaju daleko dublje i složenije značenje: svedoče o načinu života i običajima, ali su ujedno i simbol i obeležje nacionalne, verske, društvene, ekonomske, statusne, rodne i uzrasne pripadnosti, a imali su i zaštitnu ili magijsku ulogu. Na izložbi su posebno istaknuti predmeti vezani za svadbu i nevestu, budući da je venčanje bio jedan od najznačajnijih događaja u životu porodice, u kome je nevesta imala centralnu ulogu.

Etnografski muzej u Beogradu, jedini takve vrste u Srbiji, jedna je od najvažnijih republičkih ustanova kulture. Osnovan pre 116 godina, kontinuirano se bavi prikupljanjem, proučavanjem, dokumentovanjem, zaštitom i trajnim čuvanjem, kao i publikovanjem i prezentacijom etnološkog kulturnog nasleđa nastalog u Srbiji i na Balkanskom poluostrvu. Oslanja se na prethodno prikupljena znanja i iskustva, ali se u radu rukovodi najsavremenijim metodama i principima, kao i najvišim kriterijumima i standardima. Ima vrlo razvijenu međunarodnu saradnju, koja uključuje i razmenu izložbi sa značajnim muzejima širom sveta.

Gostovanje izložbe „Tekstil i ukrašavanje u kulturi Srba XIX i prve polovine XX veka“ u Nacionalnom muzeju Indije je još jedna u nizu manifestacija koja omogućava susret srpske kulture sa kulturom drugih naroda.

Izložba „Tekstil i ukrašavanje u kulturi Srba XIX i prve polovine XX veka“ svečano se otvara u Nacionalnom muzeju Indije 26. jula 2017. godine u 18 sati. Na otvaranju će govoriti dr Mirjana Menković, direktor Etnografskog muzeja u Beogradu, dr B.R. Mani, generalni direktor Nacionalnog muzeja Indije i gospodin Vladimir Marić, ambasador Srbije u Indiji.

Foto: Etnografski muzej u Beogradu


Ostavite svoj komentar na Twitter-u:

[rotatingtweets screen_name=’mojasrbija_rs’ include_rts = ‘1’ show_follow = ‘1’ links_in_new_window = ‘1’ tweet_count = ’10’]