Dijana Milošević

Gostovanja DAH Teatra u Beogradu, Prištini i Gračanici

Predstava DAH Teatra „Drveće pleše” igraće se 11. juna, u Studentskom parku u Beogradu, sa početkom u 21 čas. Ulaz je slobodan.

„Drveće pleše” je plesno-pozorišna predstava na otvorenom koja se bavi važnošću očuvanja drveća i prenosi nam svet drveća koje ima svoj život, protkan pamćenjem, komunikacijom, brigom za mlade i disanjem koje oslobađa kiseonik, tako neophodan za ljudsku zajednicu.

Ova predstava, u režiji Dijane Milošević i Jadranke Anđelić, u saradnji sa Institutom za umetničku igru u Beogradu, govori o „životu” drveća i njihovoj važnosti za čovečanstvo kojom se najdirektnije, umetničkim sredstvima utiče na građane da gledaju na drveće drugačijim očima i da shvate hitnost potrebe da se drveće zaštiti od neumerene seče.

Saznajte više o projektu na sajtu:

DRVEĆE PLEŠE NOVI PROJEKAT – DAH TEATAR (dahteatarcentar.com)

Performans Zemlja” publika će imati priliku da pogleda 12. juna, u Centru za kulturnu dekontaminaciju (CZKD), u okviru festivala „Gradoznalci: festival kulturne šarenolikosti”.

Na njemu će se okupiti srednjoškolci i srednjoškolke iz Bujanovca, Vranja, Sjenice, Loznice, Beograda i Subotice koji su prethodnih meseci učestvovali u nizu interkulturnih radionica.

Performans „Zemlja” spaja postupke baštovanstva, brige o biljkama i zemlji (lat. TERRA) sa pričama o migracijama i emigrantima i promišlja napor, bol i prilagođavanje „presađivanja” koje se dešava u procesu migracije, posebno prinudne promene zemlje.

Festival se održava u sklopu projekta „(I)nterkulturni (D)ijalog za EU: Kulturna raznolikost kao jedinstvena turistička atrakcija – Ponuda komšijskih kutaka”, koje Grupa 484 i Fondacija „Jelena Šantić” realizuje uz podršku Delegacije Evropske unije.

DAH Teatar, takođe, gostuje na 10. FemArt festivalu u Prištini, sa predstavom „Zagonetka revolucije”, 19. juna, a 20. juna u Gračanici sa performativnim predavanjem Dijane Milošević „25 čaša vina”.

Festival slavi deceniju prepoznavanja i odavanja počasti hrabrosti umetnica, njihove kreativne moći, njihove posvećenosti ravnopravnosti i pravdi kroz pozorišne predstave, flamenko balet, savremeni ples, konferencije, izložbe i prezentacije sa Kosova, Austrije, Portugala, Španije, Izrael, Italija i Francuska i Srbije.

Predstava „Zagonetka revolucije” govori o jednoj drugoj realnosti u kojoj se susreću četiri revolucionara. Oni se šetaju kroz vreme i prostor i pričaju jedni sa drugima i sa nama „sa one strane”. Njihovi duhovi još uvek dišu iza naših leđa. Šta nam to oni poručuju danas? Šta je sve dozvoljeno kako bi se osvojila vlast i sačuvala revolucija? Koliko daleko ona može da ide da bi sačuvala svoje vrednosti? Gde je pobuna i da li je danas moguća?

Performativno predavanje rediteljke Dijane Milošević „25 čaša vina”, nastalo povodom četvrt veka delovanja DAH Teatra, bazirano je na autobiografskim tekstovima u kojima se govori o radu pozorišne trupe koja je nastala u specifičnom istorijskom i političkom kontekstu „zemlje koja više ne postoji”. Kroz nastajanje i rad jedne pozorišne trupe reflektuje se istorija jedne zemlje, ali i svetski trenutak u kome živimo.

Foto: Đorđe Tomić