Nečista krv

Glumica Jovana Stojiljković dobitnica je Nagrade „Petar Banićević”

Glumica Jovana Stojiljković dobitnica je Nagrade „Petar Banićević” za ulogu Sofke u predstavi „Nečista krv”, prema motivima romana Borisava Stankovića, u dramatizaciji Maje Todorović i režiji Milana Neškovića.

Jednoglasnu odluku o priznanju koje Narodno pozorište u Beogradu dodeljuje mladom glumcu ili glumici do 40 godine koji se umetnički istakao u prethodnom periodu, ali i iskazao visok profesionalizam u poslu i odnosu prema nacionalnom teatru, doneo je žiri kojim je predsedavala prvakinja Drame u penziji Dobrila Stojnić, a članovi su bili poslednja dobitnica Nagrade „Petar Banićević” Suzana Lukić i direktorka Drame Molina Udovički Fotez.

„Jovana Stojiljković je zahvaljujući svom raskošnom daru i predanom radu osvetlila do kraja svaki treptaj kompleksnog lika Sofke i udahnula joj scenski život sa izuzetno istančanim osećajem za partnersku igru, te pokazala koliko mladi umetnik može da ima poštovanja i svesnosti da je predstava, pre svega, kolektivni umetnički čin”, navedeno je u obrazloženju žirija.

Ceremonija dodele biće održana 2. februara, na Velikoj sceni, posle izvođenja predstave „Nečista krv”, a priznanje će uručiti Iva Banićević, unuka Petra Banićevića.

Nagrada je ustanovljena 2010. godine, u znak sećanja na prvaka Drame Narodnog pozorišta u Beogradu, barda jugoslovenskog i srpskog teatra Petra Banićevića (1930-2006).

Tokom bogate karijere, igrao je na gotovo svim beogradskim scenama.

Bio je član Narodnog pozorišta od 1954. godine i na toj sceni je odigrao više od 50 uloga.

Igrao je u više od 50 televizijskih drama i serija – „Kapetan Mikula Mali”, „Banjica”, „Bolji život”, „Srećni ljudi”, „Četrdeset osma”, „Vuk Karadžić”…, a ostvario je veoma zapažene uloge i u filmovima „Biće skoro propast sveta”, „Sutjeska”, „Snovi, život i smrt Filipa Filipovića”…

Za izuzetna glumačka ostvarenja, dobio je više prestižnih priznanja kao što su: Oktobarska nagrada, „Trinaesti jul”, „Sedmi juli”, „Milivoje Živanović”, „Raša Plaović”, Sterijina nagrada, Nagrada za životno delo „Dobričin prsten”…

Nagrada „Petar Banićević” prvi put je dodeljena 2011. godine, a dosadašnji laureati su: Igor Đorđević, Nenad Stojmenović, Miloš Đorđević, Nada Šargin, Pavle Jerinić, Sena Đorović, Bojan Krivokapić i Suzana Lukić.