Moja Srbija

Novo delo Veljka Kuzmančevića na sceni Narodnog pozorišta

Kompozitor Veljko Kuzmančević predstaviće svoje novo delo – koncert pod nazivom „Genezis“ u četvrtak, 21. decembra od 20 časova na velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

U skladu sa svojim prepoznatljivim autorskim radom, Veljko Kuzmančević nastavlja da stvara instrumentalnu muziku kojoj ćemo moći da se prepustimo u delu „Genezis”. Glavnu „ulogu” na koncertu Veljko će dati simfonijskom orkestru „Mesečeva harmonija“, dok će svojim glasom atmosferu na koncertu oživeti glumica Jelena Gavrilović, a plesom baletski igrač Željko Grozdanović.

Koncert „Genezis” govori o metaforičkoj smrti kulture – kulture koju neko mora da odbrani i sačuva, a upravo to pokušaće Veljko Kuzmančević na daskama Narodnog pozorišta.

„Genezis”, baš kao prva knjiga Mojsijeva po kojoj je i dobio ime, počinje u tami, mistično i tiho, da bi se tokom trajanja koncerta osetilo kako se kultura oživljava i budi, kako joj tonovi i note unose dah i pokreću puls, a sve to prati igra svetlosti koja svoju kulminaciju dobija na samom kraju koncerta uz fuziju sve intenzivnijih zvukova, glasova i igre.

„Kultura treba da bude dostupna svima, pa je tako ‘Genezis’ muzika za svaku publiku, poput filmske muzike, spoj komercijalnog i klasičnog, muzika koja se sluša srcem“, ističe Veljko Kuzmančević, kompozitor i autor dela.

„Genezis” će se naći na redovnom repertoaru Narodnog pozorišta u Beogradu.

Veljko Kuzmančević je rođen 5. marta 1983. godine u Sremskoj Mitrovici. Od početka svog muzičkog stvaralaštva, bavi se autorskim radom i piše uglavnom instrumentalnu muziku, u formi gudačkog orkestra. Sa svojim orkestrom „Mesečeva simfonija” koncertira autorsku muziku na mnogim koncertima i festivalima, a sarađivao je i sa kraljevskim orkestrom „Gudači Svetog Đorđa”. Ova saradnja rezurtirala je turnejom „Na Drini Ćuprija” za koju je Veljko napisao autorsku muziku inspirisanu čudesnim mostom koji je spojio istok i zapad, a koja je izvedena u preko četrdeset gradova u regionu.

Sarđivao je i sa kompozotorom Kornelijem Kovačem, u čijem je studiju radio kao asistent produkcije. Autor je muzike za predstavu „Troil i Kresida” koja je postavljena u Srpskom narodnom pozorištu, kao i muzike za kanadski film „Otac” iz 2016. godine.

Oženjen je kreatorkom Vericom Rakočević za čije revije redovno komponuje muziku. Zaposlen je u Narodnom pozorištu u Beogradu kao kompozitor i producent.
Foto: veljkokuzmancevic.com