Francuski orden umetnosti u rangu viteza Milanu Saviću

Milan Savić Saxperience

Saksofonista i direktor SAXperience festivala dobitnik ordena umetnosti

Ceremonija uručenja francuskog Ordena reda umetnosti i književnosti, u rangu viteza, biće održana u sredu, 20. septembra od 18 časova u Francuskoj ambasadi, a jedan od ovogodišnjih dobitnika je i Milan Savić, saksofonista i direktor festivala Belgrade SAXperience. Orden će uručiti otpravnik poslova ambasade Francuske Nikola Faj (Nicolas Faye).

Orden umetnosti i književnosti u rangu viteza dodeljuje francusko Ministarstvo kulture osobama koje su se istakle stvaralaštvom na polju umetnosti ili književnosti i time doprinele francuskoj i svetskoj umetničkoj i kulturnoj baštini. Ustanovljen je 1957. i, po rečima Andrea Malroa, „izaziva poštovanje i zavist među umetnicima, piscima, stvaraocima“.

Milan Savić je diplomirao saksofon na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi Gordana Tudora, a klarinet na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi Ante Grgina. Kao saksofonista do sada je nastupao i držao majstorske kurseve u zemlji i inostranstvu (Alpen Classica Fest u Italiji, Olimpic Saxophone Festival u Grčkoj) i održao koncertnu turneju u Francuskoj sa pijanistom Ukijem Ovaskainenom. Nastupao je sa Simfonijskim orkestrom RTS-a na Kolarcu, kamernim orkestrom Metamorfozis i Velikim kamernim orkestrom u sali Beogradske filharmonije. Snimao je za Radio Beograd i premijerno izveo kompozicije Ivana Jevtića, Ivana Brkljačića, Ante Grgina, Aleksandra Sedlara i drugih. Često je angažovan u orkestru Beogradske filharmonije i Simfonijskom orkestru RTS-a, sa kojima je nastupao na koncertima i turnejama u zemlji i inostranstvu (Italija, Nemačka, Švajcarska, Rusija). Od 2006. godine radi u Muzičkoj školi Josip Slavenski kao profesor klarineta i saksofona.

Milan Savić Saxperience
Četvrti međunarodni festival saksofona Belgrade SAXperience biće održan od 4. do 7. oktobra u Beogradu. Ljubitelji saksofona moći će da uživaju u klasičnom, džez, tango i modernom zvuku saksofona, u koncertnim salama širom Beograda, kao i na otvorenom prostoru, a najeminentnija imena iz sveta saksofona posetiće našu zemlju i prestonicu početkom oktobra.

Glavne zvezde festivala biće svetskoj publici dobro poznati saksofonisti Igo Afetuš (Hugo Afettouche) i Batist Erben (Baptiste Herbin), a posebna poslastica festivala biće veče posvećeno ženama – Ladies Night, u okviru kojeg će se predstaviti talentovana belgijska saksofonistiknja Nele Tibo (Nele Tiebout), kao i LadieSaxophone Quartet koji će, prvi put na Belgrade SAXperience, doneti zvuke tanga. Misija festivala je i da podstiče domaće kompozitore da stvaraju nova dela za saksofon, pa će tako posetioci ovogodišnjeg festivala imati prilike da čuju i nova ostvarenja Ane Ignjatović i Ognjena Popovića.

Značajan segment beogradskog SAXperience festivala predstavlja i program posvećen decentralizaciji kulture Le Tour De Sax, u okviru koga će i publika izvan Beograda imati prilike da čuje zvuke saksofona. Le Tour De Sax je svojevrsna turneja od deset koncerata širom zemlje – u Kraljevu, Gornjem Milanovcu, Novom Pazaru, Pirotu, Leskovcu, Subotici, Somboru, Novom Sadu, Vršcu i Nišu.

Zvaničan program festivala pratiće i dnevni koncerti na otvorenom i večernje svirke, kao i majstorski kursevi za učenike.

Belgrade SAXperience festival nastao je sa ciljem da široj publici prezentuje saksofon, solo i u različitim sastavima, u različitim epohama i u različitim žanrovima. Dobitnik je priznanja EFFE Label za 2017. i 2018. godinu, koje Asocijacija evropskih festivala dodeljuje manifestacijama od izuzetnog nacionalnog, lokalnog i internacionalnog značaja.

Belgrade SAXperience festival tradicionalno su podržali Francuski institut u Srbiji, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije kao i Sekretarijat za kulturu grada Beograda.


Ostavite svoj komentar na Twitter-u:

[rotatingtweets screen_name=’mojasrbija_rs’ include_rts = ‘1’ show_follow = ‘1’ links_in_new_window = ‘1’ tweet_count = ’10’]Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *