Istorijski muzej Srbije

Foto-konkurs „Život u Srbiji u doba korone” do 31. decembra

Istorijski muzej Srbije vas obaveštava da će foto-konkurs „Život u Srbiji u doba korone”, raspisan početkom 2020. godine, trajati do 31. decembra 2021. godine.

Foto-konkurs je pokrenut u želji da se dokumentuju i ovekoveče novonastale okolnosti izazvane pandemijom virusa Kovid-19 (izolacija, život pod maskama i drugim epidemiološkim merama), a u cilju stvaranja kolekcije fotografija iz različitih krajeva naše zemlje nastalih od početka pandemije koje će ostati sačuvane kao autentično svedočanstvo o vremenu kroz koji kao društvo prolazimo u protekle dve godine.

Konkurs „Život u Srbiji u doba korone” predstavlja početak formiranja Zbirke digitalne fotografije Istorijskog muzeja Srbije, koja će biti dopunjavana fotografijama koje značajem i dokumentarnošću zavređuju da ostanu sačuvane u našem kolektivnom sećanju.

Fotografije dokumentarnog tipa u što većoj rezoluciji i bez naknadnih obrada i intervencija koje bi mogle postati deo kulturnog nasleđa, mogu se poslati na elektronsku adresu fotokonkursims@gmail.com, zajedno sa sledećim podacima: ime i prezime autora, broj telefona, datum i mesto nastanka fotografije, kao i kratak opis.

Po završetku konkursa, tokom januara 2022. godine, kustosi Istorijskog muzeja Srbije napraviće izbor fotografija koje će se trajno čuvati u Istorijskom muzeju Srbije, a nakon toga autorima odabranih fotografija će biti svečano uručene godišnje karte za posete izložbama u Istorijskom muzeju Srbije i Konaku kneza Miloša u Topčideru, kao i druge vredne nagrade.