Pozorište Pinokio - Fondacija Novak Đoković

Fondacija Novak Đoković pomaže pozorištu Pinokio

Fondacija Novak Đoković donirala je više od osam miliona dinara lutkarskom pozorištu Pinokio kako bi pomogla sanaciju ove kulturne institucije u narednom periodu. Pored donacije 126 stolica za pozorišnu salu, novog scenskog poda, zavesa koje odvajaju gledalište od scene i komplet scenske zavese od negorivog materijala, Fondacija će pokriti i deo radova adaptacije stolica u postojećoj sali u iznosu od 650 hiljada dinara.

Ugovor o donaciji potpisali su 4. februara 2020. godine na sceni pozorišta lutaka Pinokio v.d. direktor te institucije Vladan Đurković i nacionalna direktorka Fondacije Novak Đoković Maja Kremić, koja je tim povodom istakla da se fondacija već 13 godina bavi ranim razvojem dece i to na različite načine.

Novak je sanjao velike snove. Mi u fondaciji sanjamo i verujemo da se snovi ostvaruju, što i naš slogan potvrđuje. Pozorište je mesto koje podstiče decu da maštaju i da veruju da se snovi ostvaruju, a mi odrasli smo tu da pomognemo u tome. Za decu je pozorište jedinstveno iskustvo, odrasli treba da budu odgovorni prema deci koja možda nikada ne bi upoznala pozorište bez njihove pomoći. Zato smo srećni što ćemo ovom donacijom omogućiti da deca sanjaju i veruju u svoje snove, jer samo tako mogu da postignu velike ciljeve, dodala je Kremić.

U znak zahvalnosti pozorište će u naredne četiri godine potpuno besplatno ustupati prostor Fondaciji koja će moći da dovodi mališane iz manje razvijenih sredina i na taj način obezbediti da što više dece raste gledajući pozorišne predstave.

Prema rečima v.d. direktora pozorišta Vladana Đurkovića, pozorište lutaka Pinokio se već pet godina nalazi u zgradi nekadašnjeg bioskopa Jugoslavija, koja je sazidana pre 51 godinu.

Kada je sala renovirana 2010. godine, nije se moglo ni pretpostaviti da će se Pinokio useliti u nju. Usled određenih okolnosti, a na našu veliku sreću, naše pozorište je dobilo zgradu kakvu i zaslužuje. Međutim, od tada do dana današnjeg, zdanje nikada nije prilagođeno potrebama dece. Zahvalan sam Fondaciji Novak Đoković, njenom osnivaču, direktorki i zaposlenima, koji su prepoznali baš našu ustanovu kao ustanovu pogodnu za donaciju. Ugradnjom ovih stolica našu ustanovu ćemo učinili dostupnijom najmlađoj publici zbog koje i postojimo, istakao je Đurković.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda.

Želim da se zahvalim Fondaciji Novak Đoković i Maji Kremić na tome što su danas ovde sa nama i što su obezbedili novac kako bi ovo pozorište bilo rekonstruisano. Nije dovoljno da pomaže samo Grad, već je potrebno da se svi uključe. Ovo je naše jedino lutkarsko pozorište, najveće dečje pozorište posle Dečjeg kulturnog centra. Pozorišta treba da negujemo i trudićemo se da i mi kao Grad učestvujemo i pomažemo. Za kulturu se odvaja oko 3% od našeg godišnjeg budžeta i nastavićemo da podržavamo svaku kulturnu instituciju. Zahvalan sam Novaku i njegovoj Fondaciji, jer oni razumeju potrebu da doniraju za nešto što je društveno korisno. Nadam se da će ovaj Novakov korak ohrabriti i druge da pomognu. Ovo je svakako dobar primer da se uključe i drugi donatori i pomognu u rekonstrukciji pozorišta, izjavio je Vesić.

Prema sadašnjem planu razvoja rekonstrukcije, tokom februara je predviđeno da se završi zamena stolica i zavesa, dok će, zbog pozorišne sezone, nova bina biti postavljena u avgustu.