Fondacija Ana i Vlade Divac

Fondacija Ana i Vlade Divac u 2022. godini obezbedila 2,2 miliona dolara za bolji život u Srbiji 

U 2022. godini, Fondacija Ana i Vlade Divac, uz pomoć partnera, donatora i pojedinaca pomogla je preko 45.000 građana i građanki Srbije, sredstvima u vrednosti od 2.200.000 dolara

Kroz različite humanitarne i razvojne projekte, direktno su pomogli 11.500 pojedinaca, ugroženih porodica, poljoprivrednih gazdinstava, kao i veliki broj obrazovnih i zdravstvenih ustanova.

Nastavili su sa radom na unapređenju rodne ravnopravnosti, kao i strateškom razvoju filantropije i negovanju kulture davanja. Pokrenuli su i nove projekte usmerene na ekonomsko osnaživanje osoba sa invaliditetom i znatno povećali podršku mladima i ženama, sa posebnim fokusom na školovanje i prekvalifikacije. Promovisali su ciljeve održivog razvoja i zalagali se za sprovođenje Agende 2030 u Srbiji, kroz Platformu Održivi razvoj za sve. Kroz grantove, podizanje kapaciteta i mentorstvo, podržali su i 32 organizacije civilnog društva.

Obezbeđivanje uslova za kvalitetniji život građana podrazumevalo je rekonstrukciju i
opremanje porodičnih i javnih objekata širom Srbije, stoga su zahvaljujući individualnim donatorima, rekonstruisali i opremili domove za 31 porodicu. Uz dodatnu podršku partnera iz biznis sektora, 21 obrazovna ustanova dobila je novu digitalnu opremu, nameštaj i stručne materijale.

Novu medicinsku opremu, zajedno sa 250 invalidskih kolica dobilo je 5 bolnica i domova zdravlja, a kroz podršku ugroženim porodicama na Kosovu i Metohiji pomoć je stigla i do zdravstvenog centra Goraždevac, koji je dobio najsavremeniji biohemijski analizator.

Kroz programe podrške poljoprivredi, 49 poljoprivrednih gazdinstava započelo je ili dodatno razvilo sopstveni posao i poljoprivrednu proizvodnju, a 25 mladih poljoprivrednika podržano je kroz edukacije i mentorstvo. U saradnji sa lokalnim samoupravama, pomoć je obezbeđena u vidu domaćih životinja, sadnica, poljoprivredne mehanizacije ili građevinskog materijala.

U saradnji sa grupom donatora iz SAD-a, četvrtu godinu zaredom nastavljen je i program IT Bootcamp – besplatna i neprofitna škola za prekvalifikaciju u IT sektor, koju je tokom 2022.
završilo 327 polaznika i polaznica, a njih 139 već je našlo posao ili praksu u tom sektoru.

U nastojanju da što više podrže mlade talentovane i vredne đake i ove godine su  dodelili 139 stipendija izvanrednim učenicima i studentima iz materijalno ugroženih porodica. Iz godine u godinu raste broj donatora i partnera koji podržavaju ove vredne, mlade ljude, a nadaju se da će u narednim godinama taj broj biti još veći.

Pored mladih, akcenat su stavili i na osnaživanje žena i njihovu ulogu u obrazovanju i poslovanju. Stoga su, zajedno sa partnerima, objavili 7 ekspertskih istraživanja koji se odnose na participaciju mladih, podršku ženama u obrazovanju i preduzetničkim aktivnostima kao i analizu položaja žena preduzetnica. Zahvaljujući partnerima iz korporativnog sektora, grantove za razvoj samozapošljavanja i mentorstvo dobilo je 7 preduzetnica, u vrednosti od 30.000 dolara.

Zajedno sa partnerima iz privatnog i javnog sektora, 10.500 korisnika dobilo je pakete
hrane, higijene i osnovnih životnih namirnica koje su im preko potrebne. Kroz nagrađivanu kampanju „Spasimo hranu, spasimo humanost”, koji su realizovali sa partnerima iz Koalicije za dobročinstvo, građani i kompanije su preko mreže partnera donirali 73,5 tone hrane za najugroženije.

Veruju da posebnu zahvalnost duguju medijskim partnerima, bez kojih se glas, apeli i rezultati ne bi čuli. Uz pomoć 1.800 medijskih objava u 2022. godini, još jednom su pokazali da se zajedničkim snagama može stvoriti bolji svet.

Fondacija Ana i Vlade Divac zahvaljuje se svim partnerima u zemlji i dijaspori, medijima i donatorima na poverenju i podršci u protekloj godini.