Filmski susreti 2017

52. Filmski susreti u Nišu od 24. do 30. avgusta

Ovogodišnji festival Filmski susreti, 52. po redu, održaće se od 24. do 30. avgusta na Letnjoj pozornici Niške tvrđave, a za nagrade će se takmičiti 12 filmova.

Na svečanom otvaranju festivala, 24. avgusta, biće uručena nagrada Pavle Vuisić, koja se pod tim imenom dodeljuje od 1994. godine i to za izuzetan doprinos umetnosti glume u domaćem filmu. Nakon dodele na programu su filmovi Stado Nikole Koja i Ustav Republike Hrvatske u režiji Rajka Grlića.

Dan kasnije, 25. avgusta, biće prikazano ostvarenje Luke Bursaća Afterparti, kao i Santa Maria Della Salute Zdravka Šotre, dok su u subotu na programu Rekvijem za gospođu J. (Bojan Vuletić) i Nigde (Predrag Velinović).

Projekcije filmova Slepi putnik na brodu ludaka Gorana Markovića i Ime: Dobrica, prezime: nepoznato Srđe Penezića zakazane su za 27. avgust, dok će 28. avgusta publika Niških susreta biti u prilici da pogleda Jesen samuraja u režiji Danila Bećkovića, kao i Biser Bojane Milana Karadžića. Pretposlednje večeri na programu su takođe dva ostvarenja – Kozje uši (Marko Kostić) i Igla ispod praga (Ivan Marinović).

Ovogodišnji Filmski susreti biće svečano zatvoreni u sredu, 30. avgusta, kada će biti dodeljene nagrade za najbolju žensku i mušku ulogu – Carica Teodora i Car Konstantin, Gran pri festivala – Naisa, povelje za najbolje uloge, kao i nagrade za najbolje epizodiste i debitante. Pored zvaničnih, dobitnicima će biti uručene i nezvanične festivalske nagrade – nagrada Ona i On Večernjih Novosti za najbolji glumački par, nagrade Fipresci za najboljeg glumca i glumicu, kao i nagrada za najboljeg glumca-producenta.

Nakon dodele nagrada i svečanog zatvaranja festivala, na programu su i dva ostvarenja van konkurencije – pilot epizoda serije Senke nad Balkanom i dokumentarni film Hipi dolina, a, i ove godine, Filmski susreti obilovaće pratećim programom – organizovaće se okrugli sto o glumi, promocije knjiga, retro bioskop (projekcije filmova na 16 mm) kao i dve izložbe – o Sonji Savić i o prošlogodišnjem izdanju Filmskih susreta.

Ulaznice za 52. Filmske susrete u prodaji su po ceni od 2000 dinara (komplet), a, ukoliko do početka festivala ne budu prodati svi kompleti, pojedinačne karte prodavaće se po ceni od 400 dinara, ispred ulaza na Letnju pozornicu.

Filmski susreti u Nišu održavaju se od 1966. godine. Ovaj festival, jedinstven po tome što neguje i nagrađuje isključivo rad filmskih glumaca, i dan danas je jedan od najposećenijih u zemlji – projekcije filmova na Letnjoj pozornici, najvećem bioskopu na otvorenom, svake godine posmatra oko 4000 ljudi.

Smeštaj u blizini Niša – Sokobanja:


Ostavite svoj komentar na Twitter-u:

[rotatingtweets screen_name=’mojasrbija_rs’ include_rts = ‘1’ show_follow = ‘1’ links_in_new_window = ‘1’ tweet_count = ’10’]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *