Moja Srbija

Plan B

5. Festival subverzivnog filma PLAN B #3

Peti PLAN B posvećen je prvoj generaciji filmmejkera sa radionice Ateljea Varan i njihovim filmovima. U četiri termina subotom, od 19. septembra do 10. oktobra, publika je u prilici da vidi svih 11 filmova sa prve Varan radionice, uz stručno vođenje i razgovore sa autorima nakon projekcija njihovih filmova.
U okviru trećeg termina, u subotu 3. oktobra od 20 časova biće prikazani filmovi Mihajla Jevtića, Srđana Keče i Marije Asanović.
Projekcije se održavaju u sali Amerikana Doma omladine Beograda, a ulaz je slobodan.

„U KUTIJI”
Mihajlo ulazi u lift i ostaje tamo nedelju dana suočavajući se sa svojom najvećom fobijom iz detinjstva. Mihajlo pobeđuje strah od zatvorenog prostora i strah od lifta i upoznaje neobične stanare jednog novobeogradskog solitera. Svet lifta postaje mnogo zanimljiviji posmatran okom kamere, i nije nimalo strašan, a Mihajlo se oslobađa svih svojih strahova i postaje anegdota i problem stanarima zgrade. Neki pokušavaju na sve moguće načine da ga se reše. Predsednik kućnog saveta preti mu da će zvati policiju.
režija: MIHAJLO JEVTIĆ
16’

„ŠKOLICE”
Prva ljubav se pamti do kraja života. To još uvek ne znaju glavni junaci, jer su suviše mali da bi bili svesni ove istine koju znaju samo odrasli. Oni su dovoljno iskreni da svoje snove i svoje ljubavi podele jedni sa drugima i sa nama. Najiskrenije i najčistije ispričana priča o ljubavi. Dečijoj ljubavi koja je igra i radost, poput školica, sve ono što prestaje da bude kad mali postanu veliki i zaborave da su nekad bili mali, iskreni, radosni i puni ljubavi.
režija: SRĐAN KEČA
17’

„KISELO I SLATKO”
Marija je odlučila da progovori o svom najvećem strahu otkrivajući ujedno i strahove svojih roditelja. Intimna i iskrena priča, estetski dovedena do savršenstva.
režija MARIJA ASANOVIĆ
19’

Festival subverzivnog filma „PLAN B” nastao je u Domu omladine Beograda kao potreba da se isprate savremeni tokovi angažovanih i društveno bitnih tema u filmovima. Ove godine osvrćemo se unazad, tražeći u nama samima i u našoj neposrednoj blizini šta je to što je bilo drugačije, što je možda posejalo klicu neke buduće promene, promene na bolje, i šta se sa tom promenom dogodilo u međuvremenu.