Festival srpsko-ruske kulture u galeriji Progres

Festival srpsko-ruske kulture

Festival srpsko-ruske kulture u galeriji Progres

Udruženje narodne umetnosti i zanatstva Sankt Petersburga i Lenjingradske Regije „NVO Dvorana Zanata”, uz pomoć Ambasade Rusije u Republici Srbiji, uz podršku Turističke organizacije grada Beograda, srpskog odeljenja Međunarodnog javnog fonda „Jedinstva pravoslavnih naroda”, Nacionalnog saveta Ruske nacionalne manjine u Srbiji, u saradnji sa udruženjem za očuvanje tradicije zanatstva i umetnosti „Nasleđe”, organizuju Festival srpsko-ruske kulture, u periodu od 02. do 19. decembra, u galeriji „Progres”, ulica Knez Mihajlova 27.

Festival predstavlja izložbu dela dekorativne i primenjene umetnosti narodnih stvaralaštva i zanata iz Rusije, izložbu fresaka i mozaika i izložbu fotografija najreprezentativnijih narodnih nošnji i graditeljstva sa stalne izložbe „Narodna kultura Srba u 19. i 20. veku” Etnografskog muzeja u Beogradu.

Kralj Petar I Karađorđević je u mestu svojih predaka, na Oplencu, brdu iznad Topole podigao monumentalnu Crkvu Sv. Đorđa, koja je Mauzolej kraljevske porodice Karađorđević. Za života kralj Petar I nije dočekao da Hram bude konačno završen tako da je dekoraciju unutrašnjosti Crkve preuzeo sin Kralj Aleksandar I, koji je za rešenje izabrao jednu od najtežih, ali i velelepnih dekoracija – mozaik. Za jedan takav sveobuhvatni posao Kralj Aleksandar I je angažovao istaknute ruske umetnike Nikolu Krasnova i Sergeja Smirnova, koji će u velelepni hram ugraditi deo sebe i kulture svog naroda. Po želji kralja Aleksandra, Ruski majstori obilaziće marljivo srednjovekovne manastire stare Srbije, gde će kopirati najlepše srpske srednjovekovne freske. Oplemenjene njihovom rukom, nastaju veliki predlošci koji postaju prepoznatljive autentične kompozicije oplenačkog mozaika. Na Oplencu je sačuvano 725 originalnih kompozicija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *