Moja Srbija

Festival rane muzike

Vivaldijeva Četiri godišnja doba na otvaranju Festivala rane muzike u petak 15. juna

„Četiri godišnja doba“ Antonija Vivaldija na otvaranju Festivala rane muzike u Novom Sadu u petak, 15. juna u Sinagogi.

Učestvuju:
New Trinity Baroque (SAD/Srbija)
*Koncert u povodu obeležavanja 20 godina ansambla

Solisti:
Florian Deuter & Mónica Waisman, barokna violina (Nemačka)
André Laurent O’Neil, barokno violončelo (SAD)
Dirigent i čembalo: Predrag Gosta

Program počinje u 20:00 časova.

Ulaznice za koncert koštaju 500,00 dinara i prodaju se u Muzičkoj omladini Novog Sada (Katolička porta 2, tel. 021/452-344), radnim danima od 8h do 14h, kao i dva sata pred početak koncerta na mestu održavanja. On-line rezervacije i kupovina karata na www.muzickaomladina.org

Program:
Vivaldi: Koncerti za violinu- Četiri godišnja doba
Corelli: Končerto groso u D-duru
G. B. Platti: Koncert za violončelo u D-duru
Vivaldi: Koncerti za gudače

Festival rane muzike u Novom Sadu, trajaće sve do 26. juna. Ukupno pet programa odvijaće se mahom u Sinagogi, ali i u Galeriji Matice srpske. Publika će zahvaljujući ovoj manifestaciji imati prilike da čuje autentične programe rane muzike na istorijskim instrumentima, kao i principe i tehnike muzičkog izvođenja u 17. i 18. veku, a sve to u interpretaciji uglednih solista i ansambala iz naše zemlje i iz inostranstva.
Festival je plod saradnje između XIII Međunarodnog festivala rane muzike u Beogradu,
Vojvođanskog udruženja za ranu muziku (VEMA) i Muzičke omladine Novog Sada.

New Trinity Baroque je poznat kao jedan od najznačajnijih ansambala za ranu muziku u svetu. Osnovan je 1998. godine u Londonu od strane Predraga Goste, a baziran je u Atlanti, SAD. Od nedavno svoje aktivnosti širi i u Srbiju, prateći put svog umetničkog direktora, u kome sada nastupaju i mnogi naši umetnici. Repertoar ovog sastava obuhvata muziku od kamerne do orkestarske, od kantata do opera, a stil koji neguje je od renesansnog do klasičnog. Koncerti pomenutog ansambla su konstantno veoma posećeni i visoko cenjeni među muzičkim znalcima, ali i samim ljubiteljima pomenutih epoha. Izdali su čak devet kompakt diskova visoko kvalitetne produkcije. Pored koncerata, često održavaju i različite edukativne aktivnosti i promotivne koncerte, a često su i na festivalskim turnejama – među njima, posebno se ističu Piccolo Spoleto Festival u Čarlstonu, Boston Early Music Festival, Varaždinske barokne večeri i Festival „Korkyra Baroque“ u Hrvatskoj, festivali Rane muzike u Beogradu i “Dani baroka” u Novom Sadu, kao i koncerti u Švedskoj, Engleskoj i Finskoj.

Naredni koncert:
Nedelja, 17. jun, Galerija Matice srpske, 20,00
OD LASSA DO LECLAIRA
Harmonie Universelle (Nemačka)
Solisti: Florian Deuter & Monica Waisman, barokna violina (Nemačka)
Program: Lasso, Gibbons, Viedanck, Caresana, Telemann, J.S. Bach, Leclair