FEF Palić – Glavni takmičarski program

Festival evropskog filma Palić

Dobitnik Zlatnog medveda – Na duši i telu – otvara 24. FEF Palić

Glavni takmičarski program 24. Festivala evropskog filma Palić (15. – 21. jul) predstaviće 12 izuzetnih filmskih ostvarenja, koja su osvajala značajne nagrade na velikim festivalima i privukla pažnju publike širom Evrope.

Program će otvoriti van konkurencije dobitnik Zlatnog medveda za najbolji film na Filmskom festivalu u Berlinu – mađarska ljubavna priča „Na duši i telu“ rediteljke Ilidike Enjedi.

Tu je zatim „Bez ljubavi“ ruskog reditelja Andreja Zvjaginceva, starog znanca festivala sa Palića, koji je ove godine u Kanu dobio nagradu žirija. Njegovo prethodno ostvarenje “Levijatan” je pre tri godine osvojilo Zlatni toranj za najbolji film na Paliću, kao i nagradu za najbolji scenario u Kanu i mnoga druga priznanja.  Andrej Zvjagincev je zvezda evropskog filma i jedan od najznačajnijih ruskih reditelja u ovom trenutku.

Slično se može reći i za renomiranog mađarskog reditelja Kornela Mundrucua, čiji će film „Jupiterov mesec”, nominovan ove godine za Zlatnu palmu, takođe biti prikazan u Glavnom takmičarskom programu. Njegovo prethodno ostvarenje “Beli bog” prikazano je na Paliću 2014. godine. “Jupiterov mesec” prati Ariana, izbeglicu iz Sirije, koji zajedno sa svojim ocem i još mnogo drugih napaćenih duša pokušava da pređe preko Srbije u Mađarsku. Svi bivaju uhvaćeni našavši se u mreži korupcije i cinizma.

„Kratki izlet” hrvatskog reditelja Igora Bezinovića zanimljiv je hibrid dokumentarnog filma i fikcije. Bezinović je za svoj film na Međunarodnom filmskom festivalu Andreja Tarkovskog „Zerkalo“ dobio nagradu za najbolju režiju, ali i nagradu žirija mladih kritičara. „Kratki izlet” je svetsku premijeru imao na ovogodišnjem 46. Međunarodnom filmskom festivalu u Roterdamu, a u Srbiji će biti premijerno prikazan upravo na Paliću.

„Axolotl Overkill”, debitantski film nemačke rediteljke Helen Hegeman, prikazan je u zvaničnoj selekciji ovodišnjeg Sandensa, gde je dobio nagradu za najbolju fotografiju. Za film „Fortunata“ u režiji poznatog glumca Serđa Kastelita (igrao između ostalog u “Velikom plavetnilu” Lika Besona) Džazmin Trinka je dobila nagradu za najbolju glumicu u selekciji “Izvestan pogled” ove godine u Kanu.

Mišel Azanavisijus, reditelj veoma uspešnog filma “Umetnik” (The Artist) koji je između ostalog osvojio i pet Oskara, svoje novo ostvarenje „Siloviti” posvetio je velikom Žan-Liku Godaru (u filmu ga igra Louis Garrel). “Tragom kostiju” poljske rediteljke Agnieszke Holland, zanimljiv film o starijoj ženi koja je ubeđena da je rešila niz misterioznih zločina, dobio je ove godine Srebrnog medveda (Alfred Bauer nagrada) na Filmskom festivalu u Berlinu za film “koji otvara nove perspektive”. “Ana, ljubavi moja”, ljubavna drama rumunskog reditelja Kalina Petera Necera takođe je dobila Srebrnog medveda, ali za montažu (Dana Bunesku). Njegov film “Pozicija deteta” je 2013. godine dobio Zlatnog medveda za najbolji film.

U najlepšem bioskopu pod vedrim nebom u Srbiji – čudesnoj Letnjoj pozornici koja prima 1200 posetilaca, ove godine će biti prikazan i novi film ukrajinskog reditelja Sergeja Loznice „Nežna žena“,  kao i “Park” (režija Sofia Exarchou) o grupi dečaka koja luta po ruševinama Olimpijskog sela u Atini igrajući uvrnutu verziju Olimpijskih igara.

Program će 21. jula zatvoriti van konkurencije film Bojana Vuletića „Rekvijem za gospođu J.” sa fenomenalnom Mirjanom Karanović u glavnoj ulozi, premijerno prikazan ove godine u Berlinu.

Svi filmovi iz Glavnog takmičarskog programa, osim ostvarenja Bojana Vuletića, biće premijerno prikazani u Srbiji.

Žiri koji će najboljim filmovima u okviru Glavnog takmičarskog programa dodeliti nagrade “Zlatni toranj” za najbolji film i “Palićki toranj” za najbolju režiju radiće u sastavu: Kristi Puju, predsednik žirija i jedan od najznačajnijih reditelja novog rumuskog filma, naš poznati glumac Nikola Đuričko, reditelj Gust Van Den Berge, selektorka i producentkinja Luiz H. Johansen iz Danske i hrvatska glumica Tihana Lazović.

U okviru 24. izdanja Festivala evropskog filma Palić, koje će se održati od 15. do 21. jula, biće prikazano oko 80 filmova u 11 selekcija: Glavni takmičarski program, Paralele i sudari, Mladi duh Evrope, Novi mađarski film, Hrvatska u fokusu, Omaž program dobitnicima nagrade Aleksandar Lifka, Omaž program dobitniku nagrade Underground Spirit, Ekološki dokumentarci, Best of Europe 2016, Short Matters! i Palić u Beogradu.

Traileri:

Na duši i telu

Bez ljubavi

Jupiterov mesec

Fortunata

Siloviti

FEF Palić online:
www.palicfilmfestival.com
www.facebook.com/European-Film-Festival-Palić-141396132539008


Ostavite svoj komentar na Twitter-u:

[rotatingtweets screen_name=’mojasrbija_rs’ include_rts = ‘1’ show_follow = ‘1’ links_in_new_window = ‘1’ tweet_count = ’10’]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *