FEF Palić – Best of Europe 2016

Festival evropskog filma Palić

Najbolji evropski naslovi na predfestivalskoj selekciji Palića

U okviru predfestivalske selekcije 24. Festivala evropskog filma Palić “Best of Europe 2016”, od 03. jula u subotičkom bioskopu Eurocinema biće prikazani izuzetni evropski naslovi koji su obeležili prošlu godinu.

Festival evropskog filma PalićProgram otvara nagrađivano ostvarenje “Toni Erdman” rediteljke Maren Ade, dobitnik nagrade Zlatni toranj za najbolji film na 23. Festivalu evropskog filma Palić. U pitanju je otkačena komedija koja govori o odnosu oca i ćerke u savremenom otuđenom svetu okrenutom uspehu. Na prošlogodišnjoj, 29. dodeli Evropskih filmskih nagrada “Toni Erdman” je osvojio čak 5 priznanja: Najbolji film, Najbolja režija (prvi put je jedna rediteljka dobila nagradu), Najbolji scenarista, Najbolji glumac i glumica. Renomirani magazin Sight & Sound proglasio je film najboljim za 2016. godinu, a “Toni Erdman” je takođe dobitnik nagrade Fipresci na Kanskom festivalu 2016, koju dodeljuje Međunarodna federacija filmskih kritičara (film je bio i nemački kandidat za Oskara).

Sledi “Druga strana nade” kultnog reditelja Akija Kaurismakija, neobična priča o prijateljstvu finskog trgovačkog putnika i sirijskog izbeglice, film autentične emocije u kojoj preovladava empatija.

Festival evropskog filma Palić“Ja, Danijel Blejk”, izvanredni film Kena Louča, dobitnik Zlatne palme, dirljiva je priča koja govori o stolaru Danijelu Blejku (59) čiji se životni put ukršta sa Kejti, samohranom majkom dvoje dece. Njih dvoje žrtve su dehumanizovane birokratije savremene Engleske. Danijel zanemaruje vlastitu patnju ne bi li pomogao marginalizovanoj, siromašnoj porodici.

Prilikom dodeljivanja nagrade Palićki toranj Kristijanu Munđijuu za najbolju režiju (“Matura“), žiri 23. Festivala evropskog filma Palić je naveo sledeće: “Matura pokazuje veliki talenat u stvaranju perfektnog portreta dezintegrisanog i nefunkcionalnog društva, kroz nepogrešivo ubedljivu glumu”. Novi film verovatno najznačajnijeg predstavnika rumunskog novog talasa Kristijana Munđijua premijerno je u Srbiji prikazan upravo na prošlom Festivalu. Ovo fantastično ostvarenje govori o kompromisima i implikacijama roditeljstva, a čuveni Guardian je napisao da je Matura “složen, duboko inteligentan film i sumorna slika stanja nacionalne depresije u Rumuniji, gde se generacija rođena 90-ih nada da će imati priliku da ponovo počne”. Kristijan Munđiju bio je gost prošlogodišnjeg Festivala.

Festival evropskog filma PalićU okviru selekcije “Best of Europe 2016” biće prikazano i finsko ostvarenje “Najsrećniji dan u životu Oli Makija” – priča o bokseru koji se u leto 1962. bori za titulu svetskog bokserskog šampiona u perolakoj kategoriji. Sve što Oli treba da uradi jeste da malo izgubi na težini i da se koncetriše pred meč. Ali, postoji problem – zaljubio se u Raiju. Film je prikazan u okviru Glavnog programa 23. FEF Palić.

Drama Andreja Končalovskog “Raj” prati dva glavna lika čiji se putevi ukrštaju tokom Drugog svetskog rata: On je Helmut, oficir SS divizije koji je došao u koncentracioni logor da obavi istragu korupcionaške afere. Ona je ruska kneginja Olga, emigrantkinja koja je stupila u redove francuskog Otpora i u logor dospela zato što je u svom stanu skrivala jevrejsku decu od Gestapa. Pre rata Helmut i Olga doživeli su romansu, pa se sada likovi suočavaju s problemom izbora. On će na kocku staviti svoju karijeru i verovanja i pokušati da odluči hoće li spasiti svoju ljubav iz mladosti od plinske komore. Olga će morati da nađe Festival evropskog filma Palićodgovor na pitanje šta joj je važnije – spasiti svoje telo ili dušu. Snimljen u crno-beloj tehnici, sa izrazitom aromom kinematografije Zlatnog doba, ovaj film elegantno slika ratnu stvarnost i posledice učinjenih izbora. Film je, između ostalog, osvojio Nagradu za režiju na Venecijanskom filmskom festivalu, a našao se i u užem izboru za „Oskara“ u kategoriji za „najbolji strani film“.

Program “Best of Europe 2016” zatvara ostvarenje „Hulijeta“ velikog španskog reditelja Pedra Almodovara. Film govori o borbi majke da preživi nesigurnost, ali i o kompleksu krivice i nedokučivoj misteriji koja navodi ljude da napuste one koje vole, brišući ih iz života kao da nikada za njih ništa nisu značili, kao da nikada nisu postojali. Film je baziran na kratkim pričama dobitnice Nobelove nagrade za književnost Alis Munro.

Raspored prikazivanja filmova, bioskop Eurocinema, Subotica

  1. jul, 19h – Toni Erdman
  2. jul, 19h – Druga strana nade
  3. jul, 19h – Ja, Danijel Blejk
  4. jul, 19h – Matura
  5. jul, 19h – Najsrećniji dan u životu Oli Makija
  6. jul, 19h – Raj
  7. jul, 19h – Hulijeta

Cena ulaznice: 200 dinara.

Na predstojećem 24. izdanju Festivala evropskog filma Palić, koje će se održati od 15. do 21. jula, biće prikazano oko 80 filmova u 11 selekcija: Glavni takmičarski program, Paralele i sudari, Mladi duh Evrope, Novi mađarski film, Hrvatska u fokusu, Omaž program dobitnicima nagrade Aleksandar Lifka, Omaž program dobitniku nagrade Underground Spirit, Ekološki dokumentarci, Best of Europe 2016, Short Matters! i Palić u Beogradu.

Glavni takmičarski program i ove godine biće prikazan u najlepšem bioskopu pod vedrim nebom – čudesnoj Letnjoj pozornici koja prima 1200 posetilaca.

Traileri:

Toni Erdman

Druga strana nade

Ja, Danijel Blejk

Matura

Najsrećniji dan u životu Oli Makija

Raj

Hulijeta

Ako vam je potreban smeštaj tokom Festivala:


Ostavite svoj komentar na Twitter-u:

[rotatingtweets screen_name=’mojasrbija_rs’ include_rts = ‘1’ show_follow = ‘1’ links_in_new_window = ‘1’ tweet_count = ’10’]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *