EXIT Fest15. rođendan festivala Exit

Ovogodišnja Exit Avantura otpočela je koncertom svetske pop ikone Robija Vilijamsa 17. juna na beogradskom Ušću, a nastavlja se 15. rođendanskim izdanjem festivala Exit. Posle Petrovaradina, žurka se seli na plažu Jaz u Budvi u okviru festivala Sea Dance koji će biti održan od 15. do 19. jula.

Kapije Petrovaradinske tvrđave otvoriće se 9. jula, kada će blizu 200.000 ljudi iz celog sveta proslaviti 15. rođendan Exita, sve do svetski čuvenog zatvaranja Dance Arene u jutarnjim časovima, tada već 13. jula.

Svoje nastupe za ovogodišnjem, 15. po redu Exit Festivalu potvrdili su veterani gitarskog zvuka Motörhead, Fear Factory, Napalm Death, kao i nove rok zvezde Eagles of Death Metal. Svi oni čine program iz godine u godinu popularnije Explosive bine na Exitu. Kao i uvek, Exit može da se pohvali i odličnim programom elektronske muzike – ove godine tu su Martin Garrix, Adam Bey, Roni Size Reprazent, miljenik Exit publike i brojni drugi di džejevi i izvođači, dok nam hitove sa trenutno aktuelnih top lista donose bend Clean Bandit, duo Milky Channce, soul senzacija John Newman, Britanac Tom Odell i mnogi drugi.

Jedan od najtraženijih ženskih vokala i trenutno vodeća svetska soul i R&B pevačica Emeli Sandé, nastupiće 9. jula na otvaranju Exita. Sedam godina od prethodnog, istorijskog koncerta na Petrovaradinskoj tvrđavi, kada je glavna bina bila tesna za 35.000 fanova koji su horski pevali i skakali u ritmu Radija Bembe revolucionarni muzičar, aktivista i jedan od najvažnijih glasova svetske muzike, Manu Chao sa bendom La Ventura, održaće novi nastup na glavnoj bini Exit festivala u subotu, 11. jula.

Još jedan povratnički nastup na Exitu održaće jedan od najvećih elektronskih bendova svih vremena, Faithless, koji će nastupiti premijerno u punom koncertnom sastavu 12. jula na glavnoj bini na Petrovaradinskoj tvrđavi. Bogatom programu ovogodišnje Exit Avanture pridružiće se kalifornijski hitmejkeri Capital Cities koji će nastupiti u završnoj noći proslave ovogodišnjeg 15. rođendana Exit festivala, u nedelju 12. jula, praćeni vatrometom i fanfarama svetskog megahita „Safe & Sound“.

Na drugom po redu izdanju festivala Sea Dance, koji je osvojio titulu Najboljeg evropskog festivala, 15. jula nastupiće na Jazu najtraženiji svetski elektronski sastav The Prodigy. Njihov novi album „The Day is my Enemy“, objavljen 30. marta, ruši poluvekovne rekorde i šesti je uzastopni na prvom mestu britanske liste albuma, što još nijednom bendu osim Bitlsa nije pošlo za rukom.

Pored njih, na Jazu se željno očekuje nastup pop zvezde Roisin Murphy, koja takođe promoviše novi album, dj setovi sastava Rudimental i Wilkinson, ali i koncerti regionalnih zvezda – benda Dubioza kolektiv, slovenačkog Gramatika i brojnih drugih izvodača za ukupno više od 1.000 umetnika na 30 festivalskih bina od Petrovaradina do Jaza.