Evropski dan donacije organa – tribina na Kolarcu

Transplantacija

Tribina povodom Evropskog dana donacije i transplantacije organa

Povodom Evropskog dana donacije organa, u petak, 8. septembra od 18 časova u Maloj sali Kolarčeve zadužbine održaće se tribina na temu transplantacije bubrega.

Na tribini će govoriti puk. prof. dr Đoko Maksić, asist. dr Mirjana Laušević, dr Sonja Bajčetić i prim. dr Ljubinko Todorović.

Presađivanje (transplantacija) bubrega primenjuje se kod bolesnika sa hronično uznapredovanom slabošću bubrega. Smatra se najboljim tretmanom za sve pacijente sa bubrežnom slabošću jer su kvalitet života i preživljavanje često bolji nego kod ljudi tretiranih dijalizom. Bubreg može da se dobije od živog srodnika, žive osobe sa kojom pacijent nije u krvnom srodstvu ili od preminule osobe (kadaverski donor). Organi živog donora funkcionišu bolje i duže nego kada potiču od preminulih donora.

U celom svetu postoji problem nedostatka bubrega, kao i drugih organa za transplantaciju. U Srbiji je taj problem posebno izražen, zbog čega su liste čekanja veoma velike.

Evropski dan donacije organa (EODD) obeležava se svake godine sa ciljem upoznavanja javnosti sa dostignućima transplantacijske medicine i važnošću odluke o darivanju organa posle smrti.

Ovaj program realizuje se u saradnji sa Savezom organizacija bubrežnih invalida Republike Srbije.


Ostavite svoj komentar na Twitter-u:

[rotatingtweets screen_name=’mojasrbija_rs’ include_rts = ‘1’ show_follow = ‘1’ links_in_new_window = ‘1’ tweet_count = ’10’]Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.