Etnografski muzej: Prezentacija sviranja na gajdama

Etnografski muzej: Prezentacija sviranja na gajdama

Prezentacija sviranja na gajdama održaće se u petak, 19. novembra 2021. godine, u Etnografskom muzeju u Beogradu, od 13 časova, u organizaciji Centra za nematerijalno kulturno nasleđe Srbije pri Etnografskom muzeju u Beogradu. U prezentaciji savremene gajdaške prakse, učestvovaće gajdaši – nosioci znanja i veštine sviranja na ovom tradicionalnom narodnom instrumentu i stručnjaci koji se bave očuvanjem nematerijalnog kulturnog nasleđa.

Ovo je prvi događaj koji organizuje Etnografski muzej, a koji je posvećen predstavljanju aktuelne gajdaške prakse u Srbiji kao elementa nematerijalnog kulturnog nasleđa iz domena izvođačkih umetnosti. Prezentacija sviranja na gajdama ima za cilj da ukaže na raznolikost tipova gajdi koje se danas sviraju na teritoriji Srbije, ali i da podstakne razgovor između nosilaca ovog nasleđa – gajdaša i stručnjaka iz oblasti nematerijalnog kulturnog nasleđa o daljim koracima i mogućnostima za osmišljavanje i realizaciju aktivnosti i programa koji bi doprineli radu na očuvanju veštine sviranja na ovom tradicionalnom instrumentu.

Prezentacija sviranja na gajdama deo je aktivnosti Centra za nematerijalno kulturno nasleđe Srbije usmerenih na prezentaciju i promociju elemenata „živog nasleđa” koji su upisani u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije.