Džez za Dž: Sašo Popovski Trio

DŽEZ ZA DŽ: Sašo Popovski Trio

Subota, 25. septembar, u 13 časova, Dom omladine Beograda – Plato Milana Mladenovića (u slučaju kiše Centralni hol)

U završnici devetog koncertnog serijala „Džez za DŽ”, u subotu 25. septembra, od 13 časova, iz Severne Makedonije stiže Sašo Popovski Trio, koji predvodi jedan od ključnih gitarista i kompozitora na savremenoj makedonskoj džez sceni. U trio formaciji (Ivan Bejkov, kontrabas i Viktor Filipovski, bubnjevi), predstaviće prošlogodišnji album „Fallen Land”.

Sašo Popovski je vodeći makedonski džez gitarista i kompozitor koji je nastupao na više džez festivala u Evropi, radio sa mnogim poznatim džez umetnicima. U dosadašnjoj karijeri snimio je pet albuma sa raznim makedonskim i međunarodnim muzičarima, autor je mnogih solo kompozicija i muzika za film i pozorište. Njegov trenutni trio projekat uključuje iskusnog Ivana Bejkova na kontrabasu i mladog Viktora Filipovskog za bubnjevima, sa kojima je snimio materijal za album „Fallen Land”, iza kojeg je stajao SJF Records (Skopje Jazz Festival Label).

Muzika Popovskog ima čiste linije, složene strukture, a ritmički i melodijski podseća na orijentalne obrasce, što je čini pomalo mističnom. Svoje kompozicije stvara oko jasnih i atraktivnih melodijskih linija.

Na albumu „Fallen Land” Sašo Popovski usavršio je svoj trio projekat jasno izgrađenim konceptom. Stalnim varijacijama melodije naglašava zvuk, teksture, interakciju; autentičnost kompozicija, od efektno tihih do izuzetno dominantnih i profinjenih muzičkih motiva, improvizacije sa baršunastim sjajem i ukrasima koji neprestano kulminiraju u muzičkom prostoru – osnovu ovog izdanja čini zajednički jezik koji imaju članovi ovog trija i kojima su ovladali do savršenstva. Ambijent albuma je mističan, izraz miran, sa definisanim karakterom, energijom i jedinstvenim pečatom trija. „Fallen Land” je album na kojem možemo pronaći najbolje od savremene džez muzike na Balkanu.