Moja Srbija

DŽEZ ZA DŽ: Promocija CD-a „Mozaik” FMU

U završnici osmog koncertnog serijala „Džez za DŽ”, u subotu 31. oktobra, u Domu omladine Beograda (sala Amerikana) nastupiće neki od najtalentovanijih domaćih mladih džez nada, studenti Katedre za džez i popularnu muziku na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, a ovaj nastup biće i ekskluzivna promocija prvog CD-a studentskih kompozicija i aranžmana, pod nazivom „Mozaik”, u izdanju FMU.

12 časova // Hol ispred Amerikane DOB

Promocija CD-a „Mozaik”

Učestvuju: Vladimir Nikolov (šef Katedre za džez i popularnu muziku FMU), Vojislav Pantić (džez kritičar) i studenti FMU

13 časova // Amerikana DOB

Koncert:

Bojan Cvetković Kvartet

Vokalni kvartet MING

Ikigai Collective + Luka Ignjatović

ULAZ JE SLOBODAN!

Objavljivanje studentskih radova na nosačima zvuka ima dugu istoriju. Najbolji primer je serija albuma koje je pre više od pola veka izdavao koledž Berkli u Bostonu, a unutar koje danas prepoznajemo brojne umetnike koji su kasnije postali zvezde džeza. Kao u slučaju nastupa studenata u okviru džez festivala u Beogradu ili Pančevu, ili posebno organizovanih javnih časova koji ohrabruju studente u susretu sa publikom, tako ih snimanje i objavljivanje školskih zvučnih zapisa na vreme priprema za sopstveni autorski rad po završetku studija.

„Kroz džez odsek FMU prolaze studenti sa različitim pozadinama i senzibilitetima, ali ih sve spaja vizija o muzici sa strastvenim nabojem ritma, savremene harmonije i sa dosetljivom improvizacijom”, svedoči Vladimir Nikolov, šef Katedre za džez i popularnu muziku. „Svako ima svog uzora, ali je cilj da ti uzori postanu samo deo puta ka nalaženju svog glasa. Mentori odseka su tu da podrže celu tu ideju, ali i da usmere na pravi put svakog autora ponaosob, ne samo kolektivno. Raznolikost ideja i senzibiliteta, ali i ujedinjenost u istoj viziji rodila je i ovo izdanje i njegov naslov ‘Mozaik’.”

Od školske 2011/2012. godine FMU je nosilac TEMPUS projekta, kojim se uvodi interdisciplinarnost u muzičke studije u zemljama Zapadnog Balkana u skladu sa evropskim standardima. Ovaj projekat je omogućio osnivanje Katedre za džez i popularnu muziku (2012), nakon višedecenijskih napora. Njeni članovi su Vladimir Nikolov (šef katedre), Aleksandar Cvetković (šef odseka), Luka lgnjatović, Dragan Ćalina, Vesna Petković, Novak Mijović, Vanja Kevrešan, Sava Miletić, lvan llić, Milan Nikolić i Anđelko Stupar. Kao gostujući profesori do sada su angažovani brojni istaknuti džez umetnici, među kojima su: Džonatan Krajsberg, Bojan Zulfikarpašić, Mišel Hendriks, Simon Rihter, Stjepko Gut, Kristin i lngrid Jensen.