Dve otvorene nedelje Plavog pozorišta

Plavo pozorište

Međunarodni trening program za mlade umetnike u Plavom pozorištu

Međunarodni trening program za mlade pozorišne i plesne umetnike „Dve otvorene nedelje Plavog pozorišta“ održaće se od 16. do 29. jula u Beogradu.

„Dve otvorene nedelje“ jepraktični i teorijski program za ljude koji su zainteresovani za rad unutar pozorišne laboratorije kroz specifičnu metodologiju Plavog pozorišta. Program je otvoren za profesionalne i poluprofesionalne glumce, reditelje i ostale pozorišne umetnike, plesače, studente pozorišta i plesa, kao i druge mlade ljude koji su zainteresovani za pozorište ili samoistraživanje korišćenjem pozorišnih alata.

Glavni program događaja sastoji se iz dve pozorišne radionice. Pored upoznavanja sa radom Plavog pozorišta i radionice „Od sebe ka teatru“, koju od 24. do 28. jula vodi Nenad Čolić, reditelj Plavog pozorišta, posebnu inovaciju ovogodišnjeg programa predstavlja to što će učesnici imati priliku da se susretnu sa radom gošće iz Poljske, koja dolazi sa izvora tradicije Grotovskog. To je Kamila Klamut, glumica Teatra Zar/ Grotovski instituta iz Vroclava, koja će voditi radionicu „Štimovanje tela. Svesnost“ tokom prve nedelje programa, od 17. do 21. jula, uz asistentkinju Ewu Pasikovsku iz Teatra Zar.

Prateći – večernji program će biti otvoren za javnost. Nova predstava Plavog pozorišta „Ja igram Elektru“, bazirana na ličnim ispovestima jedne glumice, biće izvedena 16. i 23. jula od 20 časova. Gošće iz Poljske će 21. jula od 20 časova održati demonstraciju rada pod nazivom „Sumnje i napredak“, koja će odgovoriti na pitanja kako učiti i mogu li sumnje biti korisne za izvođača i kako ih prevesti u progres. Koncert-demonstracija Plavog pozorišta „Kićeno nebo zvezdama“, riznica srpskih tradicionalnih pesama, biće izvedena 26. jula od 20 časova. Učesnici radionice „Od sebe ka teatru“ imaće priliku da podele svoje iskustvo stečeno tokom radionice sa publikom u formi prezentacije 28. jula od 16 časova. Program se završava 29. jula od 20 časova koncertom Plavog pozorišta.

Poseban akcenat ovogodišnjeg programa je na razmeni znanja i usavršavanju mladih izvođačkih umetnika iz zemalja centralne Evrope, uz podršku Centralenoevropske inicijative. Program se održava na engleskom jeziku.

Program „Dve otvorene nedelje Plavog pozorišta“ nastao je pre 14 godina iz potrebe da se laboratorijski pozorišni rad približi internacionalnim učesnicima, sa posebnim akcentom na učesnike iz regiona i centralnoevropskih zemalja. Cilj Plavog pozorišta je da sa učesnicima podeli ideju pozorišta kao mesta komunikacije, mesta samoistraživanja i mesta otvorenog uma, u kome se mogu reći neke važne stvari o sebi i svetu koji nas okružuje.

Ceo program se održava u Plavom pozorištu u zgradi BIGZ-a u Beogradu, Bulevar vojvode Mišića 17, VI sprat.

Foto: Karol Jarek


Ostavite svoj komentar na Twitter-u:

[rotatingtweets screen_name=’mojasrbija_rs’ include_rts = ‘1’ show_follow = ‘1’ links_in_new_window = ‘1’ tweet_count = ’10’]Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *