Dve nagrade „Neven” Kreativnom centru

Dve nagrade „Neven” Kreativnom centru

Nagrade Neven, koje se dodeljuju autorima dela za decu i mlade, ove godine pripale su JASMINKI PETROVIĆ za knjigu 100 LICA STOLICA (najbolje delo iz oblasti beletristike) i BORISU KUZMANOVIĆU za knjigu BABAROGA (najbolje ilustrovano delo). Obe knjige objavljene su u izdanju Kreativnog centra.

Za 33 godine postojanja Kreativni centar osvojio je čak 31 Nagradu Neven!

Na ovogodišnji konkurs za Nagradu Neven za dela objavljena u 2021. godini stiglo je 36 naslova namenjenih deci i mladima iz osam izdavačkih kuća.

O nagradi iz oblasti beletristike odlučivao je žiri u sastavu: Jelena Panić Maraš, predsednica žirija, Branko Stevanović i Dušan Pop Đurđev. U konkurenciji je bilo 20 knjiga, a nagrada je dodeljena Jasminki Petrović za knjigu 100 lica stolica, koju su ilustrovala dvadeset dva ilustratora.

U obrazloženju žirija, između ostalog, stoji: Jasminka Petrović najnovijim delom još jednom pokazuje svoje raskošno spisateljsko umeće. Birajući stolicu za noseći lik, naša poznata spisateljica ispripovedala je mnoštvo događaja, avantura, raznolikih situacija uz obilje humora, zanimljivih obrta i poučnih priča. Knjiga je mozaične strukture, a čitaoci bezmalo svih generacija, sklapajući deo po deo stolice uz pomoć izvanrednih ilustracija grupe autora, naučiće mnogo toga o našem svetu – njegovom bogatstvu, raznolikosti, kao i sajedinstvu.

O nagradi iz oblasti ilustracije odlučivao je žiri u sastavu: Slavimir Stojanović, predsednik žirija, Monika Lang i Manja Radić Mitrović. Pred žirijem je ove godine bio 21 naslov, a za najboljeg ilustratora proglašen je Boris Kuzmanović za ilustracije u knjizi Babaroga autorke Jelene Živanović.

Žiri se jednoglasno složio oko toga da je Boris Kuzmanović u knjizi Babaroga ostavio najautentičniji utisak svojim specifičnim likovnim narativom, majstorski kontrolišući formu i tekst, kreirajući kod nas retko viđen ilustratorski stil, koji se svojim snažnim kontrastima, slobodom kompozicije i elementima naive perfektno estetski slaže s temom knjige, mišljenje je stručnog žirija.

Organizacija Prijatelji dece Srbije dodeliće Nagrade Neven 6. oktobra 2022. Vreme i mesto dodele biće naknadno objavljeni. Nagrada se tradicionalno dodeljuje u toku Dečje nedelje. Dodelu Nagrade Neven za 2021. godinu podržalo je i Ministarstvo kulture i informisanja. Prijatelji nagrade su Modna kuća Mona i Knjigoveznica Kotorčević Branko.