Ljubav u Savamali

Dug aplauz za Ljubav u Savamali

U Zvezdara teatru premijerno je izvedena predstava „Ljubav u Savamali“. Sudeći po prvim komentarima Zvezdara teatar ima novu predstavu koju će publika rado gledati.

Predstava „Ljubav u Savamali“ nastala je po tekstu Ivana Lalića u režiji Darijana Mihajlovića, a glumačku ekipu predstave čine Feđa Stojanović, Elizabeta Đorevska, Mina Sovtić, Branko Vidaković, Milan Vasić, Lena Bogdanović i Nikola Šurbanović.

Ljubav u Savamali premijerno su odgledale brojne poznate ličnosti, među kojima: Iva Štrljić, Mima Karadžić, Milan Kalinić, Aleksandar Gajšek, Gorčin Stojanović, Duška Jovanić, Branka Nevestić i Branislav Grujić, Darko Bajić, Branka Petrić, Dragan Bujošević, Jelena Trivan, Aleksandra Simić i drugi.

Iako je u samom fokusu predstave migrantska kriza, aktuelna tema koja izaziva brojne probleme i patnju velikog broja ljudi, ovaj komad uspeva da u takvoj temi pronađe i naglasi ono komično i lepo što iz takvih okolnosti može da nastane. „Ljubav u Savamali“ prikazuje prevazilaženje stereotipa i različitosti i pobedu „zabranjene ljubavi“. Upravo ovakav pristup dopao se reditelju Darijanu Mihajloviću.

„Mislim da je ta tema do sada obrađivana na neke načine koji su prilično neprimereni nama. Dosta se obrađivala onako kako je vide neki drugi narodi. Ali mislim da je mi ovde u Srbiji, budući da smo sami iskusili tolike nesreće, uvek uzimamo onako kroz smeh, kroz šalu, kroz nešto što je nama svojstveno. Zato mi se i dopao Ivanov pristup da se tako obradi ova tema i da se u stvari ispriča priča i o nama, a ne samo o migrantskoj krizi“, kaže reditelj Darijan Mihajlović.

Glumci Feđa Stojanović i Branko Vidaković, kao predsednik i zamenik predsednika kućnog saveta zgrade koja se nalazi u neposrednoj blizini migrantskog centra, već u prvoj sceni svojim neodoljivim humorom nasmejali su publiku.

Zabavne su bile i stalne prepirke između dvoje toliko različitih supružnika koje u predstavi tumače Feđa Stojanović i Elizabeta Đorevska.

Za glumce Minu Sovtić i Milana Vasića ovo je prva uloga u Zvezdara teatru. Glumica Mina Sovtić tumači lik bokserke, grube i opasne devojke koja je odrasla u Savamali. Milan Vasić igra migranta Ahmeda koji na svom teškom i neizvesnom putu uspeva da pronađe ljubav, upravo u nedodirljivoj bokserki. Budući da se lik Ahmed bavi pevanjem, Milan Vasić je u predstavi otpevao nekoliko pesama, na koje je publika reagovala aplauzom.

Lena Bogdanović kao novinarka CNN-a i Nikola Šurbanović kao policajac, predstavili su ove tipske likove i naglasili sve stereotipe u vezi sa njima.

Sigurni smo da će predstava „Ljubav u Savamali“ dugo živeti na daskama Zvezdara teatra. Prve reprize su zakazane za 21. i 30. novembar, a evo šta su pojedini učesnici izjavili pre same predstave:

Direktor Zvezdara teatra Dušan Kovačević kaže da mu je drago što pozorište nastavlja tradiciju igranja komada domaćih pisaca.
Priča je o ljubavi jednog migranta i jedne devojke iz beogradskog solitera, na granici sa migranstskim centrom. Ta ljubavna priča o nemogućnosti da dvoje ostvare bilo kakav kontakt je zapravo suština dramaturgije većine dramskih dela. Za razliku od „Romea i Julije“, jedne od najpoznatijih drama o nesporazumu, ovaj komad se završava srećno. To je ono što možemo da kažemo za sad, a šta se događa tokom komada to ćete videti.
Dušan Kovačević

Kada pričamo o temi komada, ovde je u centru jedna porodica, naša, balkanska, zarozana, musava sa puno amplituda u ponašanju, ali negde topla. Ovo je generički postavljeno ne samo kao priča o „Romeu i Juliji“ koji su izvučeni u prvi plan već generalno o odnosu prema bližnjem svom. To je melodrama, ako bude i suza i smeha mislim da ćemo pobediti. Verujem da ova glumačka ekipa ima kapaciteta, čekamo još samo publiku da prizove i jedno i drugo.
Ivan Lalić

Za mene je ova uloga jako zanimljiva zato što ima jedan veliki preokret. Od jednog ultra ksenofoba i nacionaliste, on se negde preokrene u načinu razmišljanja. To je ono što je meni bilo najzanimljivije u samoj priči.
Feđa Stojanović

Između Feđe i mene je konstatno svađa u komadu, mi spadamo u onaj par koji je kontrastan totalno, to su kontrasti koji se privlače i u mnogo slučajeva se spoje na nekim neočekivanim mestima.
Elizabetza Đorevska

Mislim da se u ovom pozorištu glumac oseća kao autor dela i ima potpunu slobodu nad onim što stvara. Mislim da je suština naše profesije da rušimo mostove i da gledaoci na sceni vide neke ljude koji su im stranci i da onda u njima prepoznaju nešto srodno i blisko, i da ih razumeju. Ne bih mnogo pričala o Sari kao liku upravo iz tog razloga, jer mislim da gledaoci kada nas gledaju na sceni treba u njoj da prepoznaju nešto što je njima srodno. Ako smo mi dobro odradili svoj posao ja verujem da ćete vi u nama da vidite vaše okruženje.
Mina Sovtić

Ja igram, da ne bude sve baš tako ružičasto, Iliju Čvorovića u malom, špijuna u zgradi ali koji ima neke svoje tople momente i niko nije sasvim crn ni sasvim beo. Moj lik je dobar primer za to i mislim da ako dobro procenjujem mislim da imamo hit Zvezdara teatra ubuduće.
Branko Vidaković

Dok sam radio u Vranju, Leskovcu, na Kosovu…meni je ovo pozorište uvek imalo neku toplinu, nekako mi je drugačije od svih pozorišta u Beogradu. Velika mi je čast što sam ovde, deo ekipe i nadam se da sam napravio dobar posao. Imam baš dobro napisanu ulogu, nije bila teška da je napravim i eto konačno imam priliku da uz glumu pokažem malo i pevanje koje je lepo uklopljeno, sa puno emocija.
Milan Vasić

Lizet je pripadnica medija jedne velike televizije. Naši Romeo i Julija iz Savamale imaju jednu dosta čudnu, na prvu pogled grubu dobru vilu. Biće vam jasno kad pogledate predstavu da li je ona spojila Ahmeda i Saru ili ne.
Lena Bogdanović

Osećam veliku odgovornost, zato što je čast stvarno velika za mladog glumca. Što se tiče mog lika, igram jednog policajca. Ja se nadam da ću da opravdam poverenje koje mi je dato.
Nikola Šurbanović