Drugi festival muzičkog dokumentarnog filma Dok’n’Ritam

DNR

Festival Dok’n’Ritam od 1. do 4. juna u DK Studentski grad

Drugi po redu festival muzičkog dokumentarnog filma pod nazivom Dok’n’Ritam održaće se od 1. do 4. juna u Domu kulture Studentski grad na Novom Beogradu.

Na festivalu će biti prikazana dokumentarna ostvarenja koja se bave različitim muzičkim žanrovima i autorima. Ove godine takmičarski program festivala podeljen je u dve celine: međunarodnu i nacionalnu selekciju. U revijalnom delu publika će imati priliku da premijerno u regionu pogleda film Rumble: The Indians Who Rocked the World o ulozi indijanaca u istoriji popularne muzike, dok će srpsku premijeru imati film Eat That Question: Frank Zappa in His Own Words o Frenku Zapi, jednom od najuticajnijih muzičara druge polovine XX veka.

Na otvaranju festivala, 1. juna od 21 čas, nastupiće regionalna zvezda mlađe generacije Sara Renar. Sarin zvuk opisan je kao alternativan sa primesom indie i pop muzike uz malo elektronike, a njena pojava i specifičan izraz postali su prepoznatljivi i popularni širom regiona.

Predstavljanje specifičnih, raznovrsnih muzičkih stilova, i akteri dokumentaraca koji insistiraju na konceptu-performansu, glavne su odlike ovogodišnjeg izdanja Dok’n’Ritam festivala.

U okviru takmičarskog programa, između ostalog, dva dokumentarna ostvarenja imaće svoju srpsku premijeru – No smoking in Sarajevo o bendu Zabranjeno pušenje, kao i zanimljiv dokumentarac Neka je dan radostan o poznatoj makedonskoj rok grupi Kulturno umetnički rabotnici. Publika će imati priliku da se provoza hip hop prugama kroz bosanski film Soul train, a saznaće se i kako je Panta dospeo na kazan i Zašto je Dragan napravio orkestar. Filmovi koji govore o pop rok sceni 70-ih godina na ovim prostorima, grupama Lutajuća srca (iz Niša), pod nazivom Lutajuća srca – arhiv emocija i LP FILM Buldožer – Pljuni istini u oči, takođe će biti deo takmičarskog programa. Najvažniji dečko na svetu naziv je još jednog veoma interesantnog filma, u kom će publika moći da upozna fanove Džastina Bibera, a tu je i neobična priča o ljudima koji se prerušavaju u stripovske i filmske heroje, koju donosi film Vanila Stop! u Vice produkciji.

U specijalnom programu nazvanom Notabuk biće predstavljene knjige koje se bave muzikom i muzičarima. Na festivalu će se predstaviti prva muzička knjižara iz regiona – Rockmark, koja na svojim policama trenutno broji više od 800 naslova muzičkih knjiga. Razgovaraće se o knjigama posvećenim Kurtu Kobejnu, Brusu Springstinu, Dorsima, a biće predstavljena i najnovija biografija o Princu i muzičke knjige koje nam dolaze iz izdavačke kuće Laguna: Godine na 6 Vlade Džeta i Kada kažeš da sam tvoj Gorana Skrobonje.

Posebno zanimljiv program biće Work in progress – predstavljanje muzičkih dokumentaraca koji su trenutno u nastanku. Kako je Dok’n’Ritam inicijalno posvećen afirmaciji i promociji muzičkog dokumentarca kao žanra, i, posebno, domaće produkcije muzičkih dokumentaraca, Work in Progress je veoma značajna sekcija festivala.

Ovaj segment uključuje gostovanje autora, uz isečke sa snimanja, odabrane kadrove, fotografije. Reditelj Milan Nikodijević sprema film Rokopisac, posvećen radu Petra Pece Popovića, novinara, publiciste i utemeljitelja rok kulture na ovim prostorima. Rediteljka Biljana Tutorov predstaviće dva filma: Kargo o Darku Rundeku i Kargo Orkestru, a – u ulozi koproducenta – dokumentarac hrvatskog reditelja Andreja Korovljeva o Tusti, prerano preminulom pevaču sastava KUD Idijoti. Pavle Terzić predstaviće film o elektronskoj muzici pod nazivom BPM.

Na prošlogodišnjem izdanju festivala vođen je razgovor sa Giletom iz Električnog orgazma na temu muzičara i religije. Ove godine, Dok’n’Ritam ima nove važne teme za razgovor sa zanimljivim gostima. Razgovaraće se o uticaju žena na muzičku scenu regiona danas, kao i o značaju muzičkih dokumentaraca i festivala muzičkog dokumentarnog filma u okruženju.

Žiri drugog D’n’R festivala čine Toni Šarić, promoter muzičkog filma, direktor festivala dokumentarnog rock filma DORF, koji iza sebe ima deset uspešnih izdanja, kao i muzičar Rambo Amadeus i reditelj Mladen Đorđević, jedan od selektora FEST-a.

Poslednjeg dana festivala biće dodeljene nagrade žirija i publike, koja će ponovo imati priliku da odlučuje o najboljem filmu. Pobedničko ostavrenje dobiće nagradnu skulpturu čiji je autor regionalno poznati vajar Vitold Košir, a nakon projekcija filmova biće održani razgovori sa autorima.


Ostavite svoj komentar na Twitter-u:

[rotatingtweets screen_name=’mojasrbija_rs’ include_rts = ‘1’ show_follow = ‘1’ links_in_new_window = ‘1’ tweet_count = ’10’]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *