Moja Srbija

Bitef

DRUGA KONFERENCIJA ZA MEDIJE POVODOM ODRŽAVANJA BITEF-PROLOGA

U sredu, 9. septembra u klubu Zaokret održana je druga konferencija za medije, povodom najave Bitef-Prologa, koji će se održati od 12. do 14. septembra ove godine, na kojoj je predstavljen prateći program festivala. Na konferenciji za medije novinarima su se obratili direktor Bitefa Miloš Latinović, umetnički direktor Bitef festivala Ivan Medenica, Nj. E. Sem Fabrici, šef EU Delegacije u Srbiji, direktor Gete instituta u Beogradu Frank Bauman, kao i Katrin Fodri, kulturni ataše Ambasade Francuske u Beogradu.

Bitef-Prolog će se, uz strogu primenu higijensko-epidemioloških mera, merenje temperature, obavezno nošenje maski i poštovanje fizičke distance između posetilaca, realizovati u Bitef teatru i na otvorenoj sceni na Skveru Mire Trailović na kojoj će biti održano svečano otvaranje, kao i debatni program i emitovanje predstava glavnog programa.

Raznovrsni program će sadržati pozorišne predstave, stručne i naučne tribine i razgovore, kao i susrete sa pozorišnim umetnicima i odvijaće se pod sloganom Na ivici budućnosti. Najveću pažnju, sasvim opravdano, privlače gostovanja predstave Dolina Jeze u režiji Štefana Kegija i koprodukciji trupe Rimini protokol i Kamešpilea iz Minhena, kao i pozorišnog eksperimenta vizuelnog umetnika iz Ženeve Simona Sena Biti Arijela F. u koprodukciji čuvenog Teatra Vidi iz Lozane i autorove kompanije.

Direktor Bitefa Miloš Latinović je na konferenciji za novinare istakao značaj Bitef-Prologa za pozorišni život, jer je on model na koji je Bitef tim želeo da pokaže kako je kontinuitet moguć i u uslovima pandemije.

Ivan Medenica, umetnički direktor, govorio je o međunarodnoj podršci Bitefu i konstatovao kako su najveći saveznici festivala uvek bili predstavnici vodećih evropskih pozorišnih kultura. Predstavljajući prateći program Prologa, Medenica je rekao da Bitef i ove godine daje širi umetnički i društveni kontekst trenutku u kome se festival realizuje i preispituje aktuelnu kulturnu politiku i menadžment u doba pandemije, kao i estetsku suštinu pozorišne umetnosti.

Njegova ekselencija, šef EU Delegacije u Srbiji Sem Fabrici, zahvalio se Bitef timu na upornosti i istrajnosti da i ove godine organizuju Bitef, kao i na tome što pred pozorište i društvo uvek postavljaju nove izazove. Po njegovim rečima, to je i glavni razlog zbog koga EU Delegacija u Srbiji već treći put zaredom podržava festival.

Direktor Gete instituta u Beogradu Frank Bauman je izrazio zadovoljstvo zbog toga što će publika Bitefa i 2020. godine moći da uživa u vrhunskom pozorištu i što je Gete Institut, kroz podršku dolasku predstave Dolina Jeze, pružio svoj doprinos održavanju Bitef-Prologa. Uz konstataciju da je jedini izvođač u ovoj predstavi robot, duhovito je dodao kako su time sve antipandemijske mere ispoštovane.

Katrin Fodri, kulturni ataše Ambasade Francuske u Beogradu, istakla je značaj Bitefa u međunarodnom kontekstu i rekla kako su finansiranje pozorišta kulture, kao i modeli menadžmenta pozorišta u vreme pandemije dve važne teme o kojima će se razgovarati na ovogodišnjem Bitefu.

PRATEĆI PROGRAM NA OTVORENOJ SCENI NA SKVERU MIRE TRAILOVIĆ I UŽIVO PUTEM YouTube kanala Bitef Festival
U okviru pratećeg programa, održaće se međunarodna tribina o sistemskoj podršci teatru u doba pandemije pod nazivom Na ivici nove pozorišne sezone. Tribinu će voditi Jelena Knežević i Aleksandar Brkić, a u razgovoru će učestvovati stručnjaci iz oblasti kulturne politike i menadžmenta u kulturi iz zemlje i inostranstva: Florans Porteli, Zamenica predsednika regije Il d Frans za kulturu, Ana Ilić, Viša savetnica Predsednice Vlade Srbije za kutlurne industrije, prof. dr Milena Dragićević- Šešić, intendantkinja Hrvatskog narodnog kazališta iz Zagreba Dubravka Vrgoč, direktor Beogradskog dramskog pozorišta Jug Radivojević i Marijana Cvetković, menadžerka Stanice Servis za savremeni ples.
Planirano je i još jedno izdanje Filozofskog teatra, programa vezanog za Bitef festival i teatar u okviru koga će Maja Pelević voditi razgovor sa teoretičarkom i aktivistkinjom iz Ljubljane Svetlanom Slapšak. Biće održana i promocija knjige Vere Konjović Čekajući Bitef o jednom od tradicionalnih programa festivala Bitef na filmu, kao i prezentacija programa Polifonije. Bogat debatni i tribinski program Bitef – Prologa biće zaokružen i razgovorom Ivana Medenice sa prof. dr Erikom Fišer Lihte, jednom od vodećih svetskih teatrološkinja, na temu zašto ne postoji digitalno već samo živo pozorište.

SVEČANO OTVARANJE BITEFA PERFORMANSOM
SAVREMENOG CIRKUSA NULA
Otvorena scena, Skver Mire Trailović, subota 12. septembar u 19.00

Bitef-Prolog biće svečano otvoren performansom savremenog cirkusa Nula, u produkciji Cirkusfere na otvorenoj sceni na Skveru Mire Traiovć u subotu 12. septembra u 19 časova.

U cilju demokratizacije Bitef će na pomenutoj otvorenoj sceni organizovati tribine, susrete sa autorima i emitovanje predstava glavnog programa na velikom ekranu. Ulaz je slobodan, a u slučaju kiše program će biti odžan u Bitef klubu. Osim toga i ove godine nastavlja se tradicija saradnje sa medijskim pokroviteljem festivala RTS-om te će u premijernom terminu izvođenja predstave Dolina jeze, u subotu 12. septembra od 20 časova, gledaoci širom Srbije moći da pogledaju snimak predstave i na programu RTS 2.

OBEZBEDITE SVOJE ULAZNICE ZA BITEF I UŽIVAJTE U ŽIVOM POZORIŠTU
POPUSTI 10 i 20% NA ONLINE KUPOVINU
Zbog bezbednosno zdravstvenih mera smanjen kapacitet sale, ali kako je pozorište živo iskustvo Bitef tim se potrudio da publici obezbedi dodatna izvođenja, pa će tako biti organizovana 4 izvođenja predstave Dolina jeze i 3 izvođenja predstave Biti Arijela F.

Ulaznice za predstave Bitef-Prologa još uvek ima. Mogu se nabaviti pomoću sajta https://festival.bitef.rs/, ili rezervisati putem mejla blagajna@bitef.rs ili na broj telefona +381 69 899 24 00. Cena pojedinačne ulaznice za svaku od dve predstave je 2000 dinara, dok su za onlajn rezervacije određeni popusti od 10 do 20 posto. Ulaz na sve događaje pratećeg programa je besplatan.

Festival su tradicionalno podržali Sekretarijat za kulturu Grada Beograda, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Kabinet predsednika Vlade Republike Srbije, kao i Evropska delegacija u Srbiji, Ambasada SR Nemačke u Beogradu, Gete Institut, Ambasada Švajcarske u Beogradu, Francuski institut u Beogradu i Fond za otvoreno društvo. Prijatelj i sponzor Bitefa je i ove godine I&F Grupa, u okviru koje posluje i McCann Beograd, kreativna agencija festivala.

Partneri festivala su Erste Bank a. d. Novi Sad, dugogodišnji prijatelji festivala Coca-Cola Hellenic Srbija i MTS, Alma Quattro, Opšta bolnica Bel Medic, Halo Creative tim, Mezestoran Dvorište, klub Zaokret, Domaće kiflice i Muffinstore.