Moja Srbija

DANUrB+Druga DANUrB+ međunarodna konferencija

Unapređenje regionalnog brendiranja i umrežavanja kulturne privrede i turizma

Druga međunarodna konferencija na DANUrB+ projektu INTERREG programa se održava 26. i 27. avgusta 2022. godine u Srbiji i Mađarskoj, i to u Somboru i Baji. Ona je posvećena unapređenju regionalnog brendiranja i umrežavanja kulturne privrede i turizma. Cilj konferencije je pronalaženje zajedničkih tragova, postojećih i zaboravljenih, odnosno skrivenih ostataka kulturne baštine u podunavskim državama i šire koji se mogu ponovo otkriti i pokrenuti za stvaranje regionalnog identiteta i brenda. Regionalno brendiranje je ključni pojam koji je snažno povezan sa društvenim mogućnostima, regionalnim umrežavanjem i razvojem. On se može shvatiti i kao veza između pojedinačnog i zajedničkog ugleda gde se posebno radi na kvalitetu, dodatnoj vrednosti i jačanju šireg identiteta. Brendiranje i označavanje regionalnih proizvoda i usluga je u tome važno sredstvo za lokalni i regionalni razvoj i jačanje zajednice.

Namera ove DANUrB+ konferencije je da angažuje važne lokalne predstavnike, organizacije i ustanove kao moguće osnivače „DUNAVSKE DANUrB+ KULTURNE PROMENADE”, čijom bi se saradnjom u budućnosti uticalo na činioce razvojnih politika. U tom svetlu na konferenciji se očekuju učesnici iz više država: Austrije, Nemačke, Slovenije, Slovačke, Bugarske, Rumunije, Hrvatske, Mađarske i Srbije.

Nacionalni organizator za srpski deo konferencije u Somboru je Arhitektonski fakultet u Beogradu, dok je regionalni organizator Grad Sombor preko javnog preduzeća „Prostor” i Turističke organizacije grada. Nacionalni organizator za mađarski deo konferencije u Somboru je Arhitektonski fakultet iz Budimpešte, dok je regionalni organizator Grad Baja.