Moja Srbija

Delhaize Maxi Tempo Martina PetrovićMaxi i Tempo doniraju viškove hrane za najsiromašnije građane

Trgovinski lanci Maxi i Tempo osmislili su program donacije viškova hrane kojim se svakog dana obezbeđuje voće i povrće za ishranu 1800 najsiromašnijih građana Srbije. Zahvaljujući saradnji sa nevladinom organizacijom „Banke hrane“ kroz program „Pomažemo da imaju i oni koji nemaju“, Maxi i Tempo mesečno doniraju oko 40 tona hrane.

U Srbiji se procenjuje da 26,1 odsto stanovništva živi ispod granice siromaštva, što je u proseku četvrtina ukupne populacije, a nemaštinom su pogođena i deca mlađa od 14 godina. U Evropi taj procenat je niži samo za jedan odsto i iznosi 25 odsto, dok se 90 miliona tona hrane baci. Inicijalnom saradnjom sa Bankom hrane kroz ovaj projekat, Delez Srbija pravi prve korake u cilju pomoći rešavanju problema siromaštva i gladi efikasnim korišćenjem viškova hrane na način koji se godinama primenjuje u Evropi.

„Nakon što smo doneli odluku da u našim prodavnicama nudimo isključivo prvu klasu voća i povrća, došlo je do povećanja otpisa hrane koja je kvalitetna i jestiva. Kao najveći maloprodavac u zemlji, kod koga namirnice kupuje gotovo svaki građanin Srbije, osećamo potrebu da obezbedimo hranu i za one koji nemaju. Donacijom voća i povrća koje se ne proda obezbeđujemo sveže namirnice, svakog dana i velikim količinama za ishranu onih kojima je pomoć potrebna. Pored Beograda, u sledećoj fazi planiramo da u program uključimo još prodavnica i u drugim gradovima Srbije i povećamo kategorije proizvoda koje doniramo. Cilj nam je da do 2020. godine sve naše prodavnice u Srbiji svakodnevno doniraju hranu i verujemo da ćemo na taj način značajno pomoći zajednici“, kaže Martina Petrović, menadžerka za komunikaciju održivog poslovanja Delez Srbija.

U ovom trenutku 62 prodavnice kompanije Delez Srbija, formata Maxi i Tempo, na kraju svakog dana odvaja deo voća i povrća koje se ne proda i posredstvom Banke hrane i partnerskih organizacija, donira siromašnim porodicama i pojedincima.

„Drago nam je što smo saradnju koju imamo sa Delezom u proteklih sedam godina, kroz redovne donacije osnovnih životnih namirnica sada podigli na još viši nivo. Ova vrsta pomoći je jedinstvena jer obezbeđuje hranu svakog dana, za veliki broj ljudi. Partnerske organizacije same dolaze u prodavnicu koja im je dodeljenja, preuzimaju voće i povrće i distribuiraju korisnica, čime je lanac maksimalno efikasan“, kaže Milana Blažić u ime Banke hrane.

„Veoma nas raduje što su i naša deca uključena u donaciju, jer čim bi ih ugledali u trenutku kad im donesemo voće i povrće, bilo bi svima jasno koliko su srećni što znaju da neko misli na njih. Srećni su jer imaju priliku da probaju i neko voće koje nikada do sada nisu, a ono što je nama najvažnije, smanjili smo prehlade, jer deca unose u sebe i vitamine koji su im neophodni u toku jednog dana“, kaže Nadica Blažić iz organizacije Plava školjka, udruženja samohranih roditelja i porodica osoba sa invaliditetom.

„Ovaj program kompanije Delez nam je od neizmerne pomoći za svakodnevno funkcionisanje Svratišta za decu. Kako Svratište samo po sebi nema svoju kuhinju, ovakav vid donacije nam odgovara, jer deca imaju priliku da konzumiraju voće kao užinu pred odlazak u školu i na taj način unesu nutritivno vredne namirnice. Takođe, ovu pomoć možemo da preusmerimo i njihovim roditeljima koji žive u uslovima ekstremnog siromaštva kako bi imali priliku da pripremaju obroke od njih“, kaže Mina Lukić iz Centra za integraciju mladih u čijem sastavu je i Svratište za decu.

Svetski paradoks je da u isto vreme postoji veliki broj gladnih, a da se u isto vreme jestiva hrana rasipa i baca. Alarmantan podatak je da se u Srbiji godišnje baci 250 000 tona hrane. Iako u Srbiji ne postoji zakonska regulativa kojom se reguliše ova aktivnost, postoji veliko interesovanje javnosti za ovaj vid pomoći. Delez Srbija, potpuno samostalno sprovodi ovaj projekat koristeći iskustva iz drugih evropskih zemalja. U Francuskoj, na primer je pre dva dana usvojen Zakon o viškovima hrane koji propisuje da svi maloprodajni objekti koji imaju više od 400 kvadratnih metara prodajnog prostora, moraju donirati višak hrane organizacijama.

————————————————–

Ostavite svoj komentar na Twitter-u:

[rotatingtweets screen_name=’mojasrbija_rs’ include_rts = ‘1’ show_follow = ‘1’ links_in_new_window = ‘1’ tweet_count = ’10’]