Ultrazvučni aparat za Dom zdravlja u Kosjeriću

Dom zdravlja u KosjerićuDom zdravlja u Kosjeriću dobio novi ultrazvučni aparat

U Kosjeriću je, u prisustvu predstavnika Fonda B92, udruženja građana K-Town Group, Domu zdravlja predat na korišćenje ultrazvučni aparat sa linearnom, konveksom i vaginalnom sondom. Aparat će koristiti internistička ambulanta, pedijatar za ultrazvuk kukova kod odojčadi, kao i služba za zaštitu žena.

Internistička ambulanta u toku godine uradi oko 1.000 USG pregleda, u službi za zdravstvenu zaštitu dece i omladine uradi se godišnje oko 300 ultrazvučnih pregleda, dok Služba za zdravstvenu zaštitu žena pri Domu zdravlja Kosjerić pokriva oko 6.000 žena i godišnje se uradi oko 1.500 ultrazvučnih pregleda. Nabavka aparata u značajnoj meri će olakšati dijagnostiku i terapiju pacijenata zlatiborskog okruga.

”Imajući u vidu tešku demografsku situaciju u našoj opštini gde je natalitet u velikom padu – do sada je na teritoriji cele opštine Kosjerić rođeno jedva šezdesetak beba – nadamo se da će poboljšanjem zdravstvene zaštite nakon donacije ultrazvučnog aparata doći do značajnog poboljšanja ovog stanja. U ime građana opštine Kosjerić zahvaljujem vam se na ukazanoj pomoći i razumevanju“, izjavio je prilikom primopredaje vršilac dužnosti direktora Doma zdravalja, dr Ilija Vukadinović.

Projekat “Naše bebe – naš opstanak” koji udruženje K-town group realizuje u saradnji sa Domom zdravlja Kosjerić i Fondom B92, deo je dugogodišnje akcije “Bitka za porodilišta” i obuhvata pomoć trudnicama, bebama i porodiljama. Sastoji se od tri dela: kupovine ultrazvučnog aparata sa tri sonde, pomoći mami i bebi u vidu “bebi paketa”, kao i finansijskoj pomoći porodilji. Kupovina ultrazvučnog aparata predstavlja završetak prve faze projekta i rezultat je donacija preko 30 firmi i pojedinaca.

”Zahvaljujemo se svim ljudima dobre volje koji su finansijski pomogli kupovinu ovog aparata koji će imati nemerljiv značaj u poboljšanju zdravstvene usluge. Kupovina ultrazvučnog aparata samo je prvi deo našeg projekta koji za cilj ima pomoć trudnicama, porodiljama i bebama u opštini Kosjerić, ubedljivo najstarije opštine u Zlatiborskom okrugu, suočene sa višedecenijskim problemom sa padom broja stanovnika. Ideja projekta je da se pruži konkretna pomoć u vidu opreme, bebi paketa i novčane donacije svim budućim majkama u Kosjeriću, kao i da se ovim putem utiče na biološki opstanak opštine“, izjavio je Predrag Diković, predstavnik udruženja K-Town Group.

Od početka akcije “Bitke za porodilišta” kompletno su opremljena 23 porodilišta i dečije klinike: u Kliničko bolničkim centrima Zvezdara i Zemun u Beogradu, zatim u Vršcu, Šapcu, Sremskoj Mitrovici, Kraljevu, Kragujevcu, Pančevu, Leskovcu, Knjaževcu, Užicu, Požarevcu, Vrbasu, Boru, Majdanpeku, Gračanici, Nišu, Vranju, Kruševcu, Novom Pazaru, Aleksincu, kao i u dve klinike u Novom Sadu – Betanija i Institut za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine.

Izvor: Fond B92 i www.drustvenaodgovornost.rsОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *