DOK Cinema Masters: Retrospektiva filmova Vlatka Gilića

DOK CINEMA MASTERS:  30.9.2021.

DOK Cinema Masters: Retrospektiva filmova Vlatka Gilića

30. septembar i 1. oktobar, od 20 časova, Dom omladine Beograda, sala Amerikana

30.09.2021. u 20.00

IN CONTINUO (11’, 1971)

DAN VIŠE (10’, 1972)

01.10.2021. u 20.00

MOĆ (30’, 1973)

LJUBAV (24’, 1973)

Gosti: SRDAN GOLUBOVIĆ & SRĐAN VUČINIĆ

Moderator: JOVANA NIKOLIĆ

Ulaz je slobodan!

Program je realizovan u saradnji sa CRNOGORSKOM KINOTEKOM.

DOK CINEMA MASTERS: 1.10.2021.

VLATKO GILIĆ je rođen 1935. u Podgorici. Diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu. Njegov opus od dvanaest kratkih igranih i dokumentarnih filmova, nastalih krajem šezdesetih i tokom sedamdesetih godina XX veka smatraju se jednim od najvećih kreativnih uzleta jugoslovenske kinematografije.

Gilić je 1971. godine na filmskom festivalu u Berlinu dobio „Srebrnog medveda” za film „In Continuo”, a 1972. i 1973. nagrade filmskog festivala u Oberhauzenu, najpre za film „Dan više”, a zatim za film „Ljubav”. Na filmskom festivalu u Kanu predstavio se fiilmovima „Moć” 1973. godine, „Kičma” 1977. godine i „Dani od snova” 1980. godine.

Film „Ljubav” je nominovan među pet najboljih u takmičenju za „Zlatni globus”, a dugometražni film „Kičma” je izdvojen među deset naboljih u svetu 1978. godine. Američki producent ga je kandidovao za nagradu „Oskar” u kategorijama za režiju, kameru i muziku.
Gilić je jedini reditelj i scenarista iz Jugoistočne Evrope uvršten, po kriterijumima američkog medijskog giganta NBC, među pedeset najboljih u istoriji svetske kinematografije, zajedno sa filmskim umetnicima kao što su Felini, Hičkok, Bergman, Kurosava, Kubrik, Tarkovski, Renoar, Roselini, Orson Vels, Hjuston i Čaplin.

Njegovi filmovi čuvaju se u Galeriji modernih umetnosti u Njujorku, pohranjeni u kapsuli najvećih stvaralačkih vrednosti baštine čovečanstva, u skloništu obezbeđenom od eventualnog atomskog razaranja i mogućeg gubitka biografija i pamćenja ljudske vrste.

„Niko ne istražuje ljudsku sudbinu na tako dubok način kao Gilić”, zapisao je Vilard van Dajk, direktor filmskog odjeljenja njujorškog Muzeja savremene umetnosti, u pismu upućenom „Dunav filmu” u kojem traži da otkupi sva Gilićeva dela.

Ostaće prepoznatljiv kao autor koji briše granice između dokumentarističke i fikcione forme i bez obzira na to da li su prisutniji elementi jedne ili druge, kroz njihovo prožimanje stvara nadahnute filmske eseje, u kojima je otisnut njegov lični tok svesti.

Iz rediteljskog života „povukao” se osamdesetih godina prošlog veka, kada se našao u nemilosti jugoslovenskih komunističkih vlasti. Predavao je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i Fakultetu likovnih umetnosti na Cetinju.

Vlatko Gilić već decenijama ne daje intervjue, u znak svojevrsnog protesta zbog nastojanja vlasti da ograniči stvaralaštvo umetnika, uz kontrolu medija.

DOK CINEMA MASTERS je program koji predstavlja filmske klasike kratkometražnog i dugometražnog dokumentanog filma, autore koji su već ispisali istoriju domaće kinematografije i one koji su nesumnjivo sebi obezbedili mesto u domaćoj kinematografiji, a koji još uvek stvaraju i svojim opusom šire uticaj na mlađe generacije.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.