ISTI

DOK CINEMA MASTERS: “ISTI” Dejana Petrovića

Projekcija i razgovor o filmu “Isti”

Gost: Dejan Petrović, reditelj, scenarista i producent

Moderatorka: Jovana Nikolić, producentkinja

ULAZ SLOBODAN

 

ISTI je film metafore koji se, prikazivanjem svakodnevice osuđenika i stražara u nekoliko najvećih zatvora u Srbiji, bavi temom gubljenja identiteta pojedinca pod uticajem sistema. Ovaj film je premijerno prikazan na IDFA (2017), i osvojio nagradu za najbolji dokumentarni film na 20. Ismaillia IFF u Egiptu 2018. godine i Gran pri za najbolji kratki dokumentarni film na 65. Martovskom festivalu – Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filmova.

17 minuta I SRBIJA I IDFA 2017

Scenarista i reditelj: DEJAN PETROVIĆ

Direktor fotografije: DRAGAN VILDOVIĆ

Kompozitor: VOJIN RISTIVOJEVIĆ

Montažer: ALEKSANDAR POPOVIĆ

Dizajner zvuka: NIKOLA CVIJANOVIĆ

Producent: DEJAN PETROVIĆ za NEZAVISNI FILMSKI CENTAR FILMART

Koproducent: IVICA VIDANOVIĆ za CINNAMON FILMS

Dejan Petrović

O AUTORU

DEJAN PETROVIĆ  je scenarista i reditelj nekoliko kratkih igranih i dokumentarnih filmova, kao i producent oko 50 kratkometražnih dokumentaraca. Osnivač je i direktor Nezavisnog filmskog centra Filmart, u okviru kojeg u kontinuitetu realizuje nekoliko projekata, između ostalih i Međunarodni studentski filmski kamp Interakcija. Predaje kao vanredni profesor na studijskom programu Filmska i televizijska režija na Akademiji umetnosti u Beogradu. Član je Udruženja DokSrbija – Dokumentaristi Srbije. Dobitnik je brojnih nagrada na filmskim festivalima. Za dokumentarce Isti i Prilagođeni, koji su premijerno prikazani na IDFA, kao i brojnim drugim festivalima osvojio je više od 20 nagrada.

DOK CINEMA MASTERS je program koji predstavlja filmske klasike kratkometražnog i dugometražnog dokumentarnog filma, autore koji su već ispisali istoriju domaće kinematografije, i one koji su nesumnjivo sebi obezbedili mesto u domaćoj kinematografiji, a koji još uvek stvaraju i svojim opusom šire uticaj na mlađe generacije. Filmske projekcije su praćene razgovorom moderatora sa gostima, ili samostalnim prikazom filma i filmskih uticaja u opusu autora prikazanog filma, od strane moderatora. Ideja je da se domaća publika upozna sa specifičnostima domaćeg dokumentarnog stvaralaštva, i tendencijama na međunarodnoj dokumentarnoj sceni, jednako u kontekstu umetnosti i savremene dokumentarne produkcije.

Autorka i moderatorka programa: Jovana Nikolić, producentkinja

www.domomladine.org

Foto: Dragan Vildović