DOK CinemaDOK cinema DOB: „Zvezda je rođena” 

Ponedeljak, 13. februar, u 20 časova, Dom omladine Beograda, sala Amerikana

PROJEKCIJA I RAZGOVOR O FILMU „ZVEZDA JE ROĐENA”

Autorka filma: VANJA KOVAČEVIĆ, scenaristkinja, rediteljka i montažerka

Moderatorka: Jovana Nikolić, producentkinja

ULAZ SLOBODAN

ZVEZDA JE ROĐENA

Dokumentarni film I 75’ I 2010 I Srbija

„Zvezda je rođena” je ultimativna priča autorke Vanje Kovačević o savladavanju prepreka na putu da postane bubnjarka u alternativnom rok bendu, dok minuciozno i znalački gradi proces kroz koji se ostvaruje i njen životni kredo – u životu treba pobeđivati, a ne samo učestvovati. Motiv oko koga se vrti priča – nastanak grupe „Writers of Fiction” – tribjut malo poznatom američkom bendu „The Decemberists”, takođe na scenu vraća jedan bitan, ali potisnut segment urbane potkulture bez koje rokenrol ne bi bio to što jeste – iskrena posvećenost svojim herojima. Film o vremenu u životu kad snovi postaju realnost. Film o ratu protiv samoga sebe i pobedi. Film o muzici, ali pre svega film o ritmu.

Film je premijerno prikazan na Sarajevskom filmskom festivalu 2010. godine. Nagrađen je nagradom za najbolji film u regionalnoj selekciji na Beldocs IFF 2010. godine, kao i nagradom za najbolju montažu na Međunarodnom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma u Beogradu. Pored festivalskih projekcija, film je prikazan na televizijama u Srbiji, Hrvatskoj i Mađarskoj i VOD platformama za nemačko govorno područje.

VANJA KOVAČEVIĆ je dobitnica nagrade „Marko Glušac” za najperspektivnijeg mladog montažera u 2021. godini. Režirala je dugometražni dokumentarni film „Zvezda je rođena” i nekoliko kratkometražnih igranih i dokumentarnih filmova. Montažer je mini serije „Porodica” reditelja Bojana Vuletića, filma „Banović Strahinja” reditelja Stefana Arsenijevića i „The Box” rediteljke Andrijane Stojković. Jedan je od koordinatora i osnivača Udruženja za edukaciju u oblasti audiovizuelne kulture Filmkultura, kao i nekoliko strukovnih udruženja. Doktorand je na umetničkim doktorskim studijama u dramskim i audiovizuelnim umetnostima Fakulteta dramskih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu, gde je završila i osnovne studije na Katedri za FTV montažu.