Film Speleonaut

DOK cinema DOB: Speleonaut/Pod kamenim nebom

Sreda, 15. mart, u 20 časova, Dom omladine Beograda, sala Amerikana

PROJEKCIJA I RAZGOVOR O FILMU „SPELEONAUT/POD KAMENIM NEBOM”

Autorka filma: SONJA BLAGOJEVIĆ ĐEKIĆ, scenaristkinja i rediteljka

Moderatorka: Jovana Nikolić, producentkinja

ULAZ SLOBODAN

SPELEONAUT / POD KAMENIM NEBOM

Dokumentarni film I 57’ I 2018 I Srbija

EKIPA FILMA

Scenario i režija: Sonja Blagojević Đekić, Kamera: Pablo Ferro Živanović, Montaža: Nemanja Babić, Dizajn zvuka: Dora Filipović, Muzika: Arsenije Jovanović, Komponovana muzika: Milan Sv. Đurđević, Produkcija: Svetlana Popović, Zoran Popović, Sonja Blagojević Đekić za CVK KVARAT, Podrška: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Filmski centar Srbije, Cyber: Few Good Men.

O FILMU

U vreme osvajanja Meseca u leto 1969. godine, tridesetčetvorogodišnji Milutin Veljković kreće na jugoistok Srbije, sa namerom da provede 15 meseci u divljoj, neuređenoj pećini Samar, dugačkoj oko dva kilometra. Milutina nije zanimalo samo da potuče rekord u podzemnom samovanju, već i da prodre u vasionu dubine. Ovaj izuzetan podvig najpre otkrivamo spolja – kroz seriju portreta zanimljivih likova, svih u vezi sa glavnim junakom. Neočekivano, ulazimo u podzemni svet. Mnoštvo odlomaka iz Milutinovog opsežnog pećinskog dnevnika oživljava – od svakodnevnih poslova kao što su priprema kafe i prikupljanje insekata, do dramatičnih zbivanja: vađenje sopstvenog zuba, čežnja za ženom, borba sa poplavom i halucinacijama. Povezujući se sa pradavnim precima, ali i istražujući daljine kosmosa u dezintegrisanom vremenu i prostoru pećine, Speleonaut iskušava ljudske sposobnosti i traga za svrhom.

Ovo sinematično svedočanstvo o sudarima svemira i čoveka, spoljašnjeg i unutrašnjeg – film o podvigu koji je pomerio granice saznanja o čoveku, premijerno je prikazan u glavnom programu Festivala autorskog filma 2018. godine i nagrađen nagradom za najbolji dugometražni dokumentarni film i najbolju montažu na Martovskom festivalu 2021. godine.