DOK Cinema DOB: „Slatko od Ništa”

DOK Cinema DOB: „Slatko od Ništa”

Četvrtak, 21. oktobar, 20 časova, Dom omladine Beograda, sala Amerikana

Projekcija i razgovor o filmu „SLATKO OD NIŠTA”

Gost: Boris Mitić, scenarista, reditelj i producent filma

Moderator: Jovana Nikolić, producentkinja

ULAZ SLOBODAN

 „SLATKO OD NIŠTA”

Dokumentarni film I 78’ I 2017 I Srbija, Hrvatska, Francuska

EKIPA FILMA

Scenario i režija: Boris Mitić

Naracija: Iggy Pop

Muzika: Pascal Comelade, The Tiger Lillies

Asistent režije: Vedran Senjanović

Asistenti produkcije: Marija Stojnić, Barbara Trbojević, Giulia Olivieri

Producenti: Boris Mitić, Fabrizio Polpettini

Ko-produkcijaDribbling Pictures (Beograd), Anti-Absurd (Zagreb) & La Bête (Pariz), u saradnji s televizijama Arte (Francuska/Nemačka), RTS-SSR (Švajcarska), SVT (Švedska), YLE (Finska), KRO-NCRV (Holandija), TVC (Španija)

Uz podršku Filmskog Centra Srbije, Hrvatskog Audiovizualnog Centra, CNCCreative Europe MEDIA ProgramIDFA Bertha FundThe Center of Contemporary Art of GenevaHEAD Genève i Faena Art

O FILMU

Ozbiljna dokumentarna parodija, koja se rimuje dosta često, a u kojoj Ništa vraća Sve na svoje mesto.

„Slatko od Ništa” satirična je dokumentarna parabola u kojoj Ništa, umorno od našeg nerazumevanja, beži od kuće i dolazi da nam se obrati po prvi i posljednji put. Dokumentarne kadrove Ničega snimale su desetine direktora fotografije u sedamdeset zemalja, muziku su komponovali Pascal Comelade i Tiger Lilllies, a glas Ničega, koje nam se sve vreme obraća u stihu, snimio je Iggy Pop.

Film je premijerno prikazan na 70. filmskom festivalu u Lokarnu, nakon čega je imao projekcije na preko 50 festivala (Amsterdam, Moskva, Šangaj, Lima, Sijetl…), 10 art bijenala (Ženeva, London, Majami, Buenos Aires, Rim…) i desetak evropskih TV stanica.

O AUTORU FILMA

Boris Mitić, rođen 1977. u Leskovcu, jedan je od najnagrađivanijih i u svetu najpriznatijih srpskih dokumentarista, poznat po kultnim ostvarenjima Pretty Dyana (2003), o beogradskim Romima koji Spačeke i Dijane pretvaraju u Mad Max vozila za skupljanje kartona, I doviđenja, kako ste? (2009), vizuelnoj odi srpskom satiričnom aforizmu, s naracijom Nebojše Glogovca. Diplomirao je masmediologiju u Kanadi, radio četri godine za najveće svetske medije (Agencija Frans-Pres, Los Angeles Times, New York Times…), dok nije shvatio neke stvari i posvetio ostatak svog života kreativnom roditeljstvu, kreativnom fudbalu i kreativnim dokumentarcima.