DOK cinema DOB: Projekcija i razgovor o filmu „Pogrebnik”

DOK cinema DOB: Projekcija i razgovor o filmu „Pogrebnik”

Četvrtak, 9. decembar, u 20 časova, Dom omladine Beograda, Amerikana

Gost: Dragan S. Nikolić, reditelj, scenarista i direktor fotografije

Moderator: Jovana Nikolić, producentkinja

ULAZ SLOBODAN

POGREBNIK

Dokumentarni film I 53’ I 2013 I Srbija

REŽIJA I KAMERA: Dragan S. Nikolić

SCENARIO: Dragan S. Nikolić i Jovana Nikolić

MONTAŽA: Srđan Radmilović i Milan Popović

DIZAJN I MONTAŽA ZVUKA: Dobrivoje Milijanović i Vladimir Živković

PRODUCENT: Jovana Nikolić

PRODUKCIJA: Prababa produkcija

U SARADNJI SA: ZDF/ARTE, YLE, NRK, TV SLO

UZ PODRŠKU: Ministarstva kulture Republike Srbije, Filmskog centra Srbije, EAVE Producers Workshop, MEDIA Mundus

O FILMU

Film Pogrebnik je treći film u nizu reditelja i scenariste Dragana S. Nikolića prikazan premijerno na IDFA (2013), koji je poneo niz domaćih i internacionalnih priznanja na festivalima u zemlji i svetu i distribuiran na televizijama širom Evrope. Glavni akter filma je Bata, poreklom Srbin, koji napušta rodnu Nemačku, da bi se u Srbiji zaposlio u međunarodnom pogrebnom preduzeću svog tasta Drnde. „Drnda Internacional”, sa sedištem u Požarevcu i predstavništima širom Evrope, neprikosnoveni je broj jedan u prevozu preminulih emigranata. Sa profesionalnom smirenošću i talentom za improvizaciju Bata uspeva da se u roku od 48 sati nađe ispred bilo kojih vrata u Evropi potpuno opremljen za transport pokojnika u njihovu otadžbinu. Uprkos teškom poslu, Bata nastoji da ostane sabran i da se veseli životu, preko lokalnih kafana u Istočnoj Srbiji, do pogrebnog bala u Mađarskoj. Uostalom, i pogrebnicima je ponekad potrebno da se opuste.

Pogrebnik je film o tome kako živimo i radimo za željenu budućnost, dok nam životi prolaze. Proglašen je za najbolji srpski film 2014. godine na Beldocsu. Takođe, ovaj film je jedini domaći dokumentarni film uvršten ravnopravno sa dugometražnim igranim filmovima u takmičarski program festivala Cinema City, gde je iste godine osvojio specijalnu nagradu stručnog žirija.

DRAGAN S. NIKOLIĆ – PROFESIONALNA BIOGRAFIJA

Dragan S. Nikolić je scenarista, reditelj i direktor fotografije filmova „Teški hor” (2021), „Pogrebnik” (2013), „Kavijar konekšn” (2008) i „Nacionalni park” (2006). Od pomenutih filmova, tri filma su premijerno prikazana na IDFA. Scenarista je dugometražnog igranog filma „Reži” (FEST 2019), ko-scenarista dugometražnog dokumentarnog filma „Made in Serbia” (FEST 2005) i kratkog igranog filma „Beži zeko, beži” (Kanski filmski festival 2003, prva nagrada u cinefondation kategoriji). Autor je pozorišnih komada „Transilvanija” (koji se izvodio 15 godina na redovnom repertoaru Beogradskog dramskog pozorišta) i „Ja, Amerikanac” (uvrštenog u pet najboljih za Sterijinu nagradu 2014. godine).