Film "Kosma"

DOK cinema DOB: Projekcija i razgovor o filmu „Kosma”

Nedelja, 9. oktobar, u 20 časova, Dom omladine Beograda, sala Amerikana

Gošća: Sonja Blagojević Đekić, scenaristkinja, rediteljka, snimateljka i montažerka

Moderatorka: Jovana Nikolić, producentkinja

ULAZ SLOBODAN

KOSMA I Dokumentarni film I 75’ I 2013 I Srbija

EKIPA FILMA

Scenario, režija i kamera: Sonja Blagojević Đekić

Montaža: Nemanja Babić i Sonja Blagojević Đekić

Dizajn zvuka: Aleksandar Protić

Kompozitor: Milan Sv. Đurđević

Kolor korekcija: Pablo Ferro

Grafički i web dizajn: Marko Đekić

Produkcija: Svetlana i Zoran Popović za CVK Kvadrat

Uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Filmskog centra Srbije i Sekretarijata za kulturu grada Beograda

O FILMU

„Kosma” je dokumentarni film o onom o čemu se retko govori kada se priča o Kosovu – o životu izvan okvira vesti i politike. Autorka prati rad istoimene radijske mreže pod čijim okriljem program emituje pet radio stanica raspoređenih u različitim delovima Kosova i Metohije koje svojim signalom povezuju izolovane sredine u kojima Srbi danas žive. Svedočeći o nestancima struje, vode, strahu, nadletanju helikoptera, napadima i protestima upletenim u jednostavne ljudske želje, ambicije i postupke, u prostorima bogate, žive i prisutne istorije i viševekovne tradicije, „Kosma” pretvara život u zvuke FM frekvencija, sagledane ušima radija, dajući glasove onima koji su bez glasa i postojanja u zvaničnim medijima.

Film je prikazan na 50 festivala širom sveta, među kojima i na prestižnom festivalu dokumentarnog filma Big Sky u Montani, a nagrađen je sa više od 10 priznanja, uključujući nagrade za najbolji film u Portugaliji, Italiji, SAD i Srbiji.

O AUTORKI FILMA

Sonja Blagojević Đekić rođena je 1980. godine u Beogradu, gde i danas živi i radi. Svoje prve kratke filmove snimila je u prethodnom milenijumu, a u ovom je diplomirala filmsku i TV režiju; sve od tada strastveno radi na svojim dokumentarnim projektima, u raznim funkcijama (reditelj, scenarista, snimatelj, producent). Paralelno je aktivno učestvovala u radu i organizaciji nekoliko filmskih festivala u Srbiji. Svoje bavljenje dokumentarizmom ukratko opisuje ovako: istraživanje života kroz film, uz stalno preispitivanje samog medija filma! Njeno filmsko putovanje započelo je po Srbiji – kroz vizuru jednog američkog klovna („Moj drug Srbija”, 2008), nastavilo se na Kosovu: angažovanom opservacijom o mreži radio-stanica („Kosma”, 2013), potom u pećinskom mraku: rekonstrukcijom davno zaboravljenog svetskog rekorda u pećinskom samovanju („Speleonaut/Pod kamenim nebom”, 2018). Sonja trenutno putuje kroz snove umetnika Vladana Radovanovića („Kolekcionar snova”, 2023). Osnivač je produkcije KEVA, članica nekoliko filmskih udruženja, doktorand na FDU.