DOK cinema DOB: Film „Čekajući Handkea”

DOK cinema DOB: Film „Čekajući Handkea”

Četvrtak, 24. novembar, u 20 časova, Dom omladine Beograda, sala Amerikana

PROJEKCIJA I RAZGOVOR O FILMU „ČEKAJUĆI HANDKEA”

Gost: Goran Radovanović, scenarista i reditelj

Moderatorka: Jovana Nikolić, producentkinja

ULAZ SLOBODAN

ČEKAJUĆI HANDKEA

Dokumentarni film I 74’ I 2021 I Srbija

Scenario i režija: Goran Radovanović

Uloge: Srđan Petrović, Luka Petrović, Ljubomir Filijović, Vera Stojković, Gavrilo Kujundžić, Živana Pavlović

Fotografija: Milorad Glušica

Montaža: Nenad Pirnat

Muzika: Gavrilo Kujundžić

Producenti: Jesenka Jasinger, Goran Radovanović

Produkcija: Nama Film, Mir Media

Saznavši da je Peter Handke dobio Nobelovu nagradu za književnost 2019. godine, vinar Srđan Petrović, iz Velike Hoče sa Kosova, odlučuje da postavi ploču sa reljefnim likom pisca na svojoj vinariji u kojoj je slavni pisac više puta boravio. Postavljanje ploče zahvalnosti slavnom piscu u izopštenoj, izolovanoj i getoiziranoj enklavi okruženoj albanskom većinom, kakva je Velika Hoča, postaje svojevrsna sizifovska akcija koja razotkriva svu dramu života preostalog srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji.

Film je prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Sankt Peterburgu (Message to Man IFF St. Petersburg) i van konkurencije u glavnom programu na FEST-u 2021. godine.

GORAN RADOVANOVIĆ je scenarista i reditelj filmova „Columba Urbica” (IDFA 1995), „Kasting” (IDFA 2003), „Pileći izbori” (IDFA 2005) i „Sa Fidelom do kraja” (IDFA 2011), na osnovu kojih je stekao reputaciju koja kritičare navodi da ga svrstaju rame uz rame sa klasicima domaće dokumentaristike. Veliku pažnju je privukao igranim filmom „Hitna pomoć” (2009), kao i filmom „Enkalava”, koji je bio nacionalni kandidat u trci za nominacije za nagradu Oskar u kategoriji filmova sa neengleskog govornog područja. Njegov film „Slučaj Makavejev ili Proces u bioskopskoj sali” (2019), dobio je nagradu FEST-a, kao prvi dokumentarni film proglašen za pobednika u takmičarskom programu Srpski film (Srbija i prijatelji). Diplomirao je istoriju umetnosti, završivši deo studija u Minhenu. Kao predavač boravio je i radio u više zemalja. Potpisuje ukupno 15 filmskih ostvarenja, igranog, dokumentarnog i eksperimentalnog filma, ostvarujući se kao scenarista, reditelj i producent.