DOK Cinema April 2023

DOK cinema DOB: Albertov put

Sreda, 26. april, u 20 časova, Dom omladine Beograda, sala Amerikana

PROJEKCIJA I RAZGOVOR O FILMU „ALBERTOV PUT”

Autor filma: PREDRAG BAMBIĆ, reditelj i direktor fotografije

Moderatorka: Jovana Nikolić, producentkinja

ULAZ SLOBODAN

ALBERTOV PUT I Dokumentarni film I 57’ I 2013 I Srbija, SAD

EKIPA FILMA

Reditelj: Predrag Bambić, Scenaristi: Predrag Bambić i Petar Jakonić, Direktor fotografije: Predrag Bambić, Kompozitor: Petar Antonović, Montažer: Milan Jakonić, Producenti: Predrag Bambić, Ljiljana Bambić, Feti Dautović, Producentska kuća: Montage.

O FILMU

„Albertov put” je inspirativna priča o uspehu i ostvarenju „američkog sna”, ispričana kroz životni put Alberta Majera, legendarnog konstruktora filmskih kamera, koji je za svoja dostignuća dobio četiri Oskara, dva Emija i niz drugih značajnih nagrada. Albert Majer je rođen i odrastao u Perlezu u Banatu, a gotovo čitav radni vek je proveo u Los Anđelesu, u Kaliforniji, radeći u Panavižnu kao glavni konstruktor kamera koje mnogi stručnjaci smatraju najboljim ikada napravljenim. U SAD je stigao preko Nemačke, kao izbeglica sa teritorije komunističke Jugoslavije u kojoj je teror, koji je trpeo posle II svetskog rata kao pripadnik Nemačke nacionalne manjine, bio od presudnog značaja da emigrira. „Albertov put” je priča o životu koji je pobedio smrt, priča o uspehu slavnog konstruktora, koji je sačuvao sposobnost opraštanja. Film je premijerno prikazan na FEST-u u Beogradu 2013. godine i iste godine na festivalima Beldocs i CameraImage.

O AUTORU FILMA

PREDRAG BAMBIĆ je reditelj, scenarista, direktor fotografije i producent više igranih i dokumentarnih filmova. Predsednik je Srpske asocijacije snimatelja i član borda IMAGO, Međunarodne federacije direktora fotografije. Član je više drugih strukovnih udruženja. Snimao je dokumentarni i informativni program za Reuters, CNN, BBC, Arte, CBS i Sky News. Za TV Beograd snimao je kultne TV serije „Pop Eksperes” i „Rokenroler” i 3000 drugih reportaža i emisija. Predaje u zvanju docenta na FEFA. Diplomirao je kameru na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.