Dodeljene nagrade na Festivalu nemog filma ĆUTANJE JE ZLATO

Ćutanje je zlato

Dodeljene nagrade na Festivalu nemog filma ĆUTANJE JE ZLATO

Sinoć je u Domu kulture „Studentski grad” zatvoren prvi Međunarodni festival nemog filma ĆUTANJE JE ZLATO

Od preko 1200 filmova koji su poslati na konkurs festivala, selekcijom, odabrano je 36 filmova iz 20 različitih zemalja, koje smo imali priliku da odgledamo u prethodna tri dana u tri takmičarska programa.

Vrednim radom, a zatim i odabirom žirija u sastavu: Aleksandre Mitrić Štifanić, producentkinje i rediteljke, Vladimira Šojata, filmskog montažera i video umetnika i Sabolč Tolnaia, reditelja i profesora Fakulteta za medije i komunikacije, donete su odluke o najboljim filmovima u četiri kategorije i odluka o najboljem filmu festivala, kao i tri specijalne nagrade.

Nagrađeni filmovi i obrazloženja:

Specijalne nagrade žirija, pripale su filmovima:

„Opsada reči” Jufei Dua iz Velike Britanije zbog toga što nas upućuje na siromašenje i preoblikovanje jezika u savremenom urbanom okruženju.

„Prokop” reditelja Danila Stanimirovića iz Srbije dodeljena je za zrelo postavljanje i filmsku razradu jednog aktuelnog problema iz našeg okruženja.

„Svita sa obale jezera” reditelja Fabricija Aranja iz Švajcarske koji svojim vizuelnim stilom i poetikom podseća na neka velika ostvarenja filmske umetnosti, ipak uspevajući da izgradi svoj originalni izraz.

Diploma za najbolji eksperimentalni film dodeljena je filmu „Poruke, otisci ljubavi drugi deo, Karmela” rediteljke Aleksandre Kvesta, SAD, Ekvador. Film podseća na dnevnik ničega, a u stvari beleži trenutke koji nose suštinu sadašnjosti, punoću i radost življenja.

Diploma za najbolji animirani film dodeljena je filmu „Dina” reditelja Gabora Ulriha iz Mađarske. Film pleni svojom nepretencioznošću koja na gledaoca deluje kao prirodna pojava za sebe, bez veštački nametnutog narativa ili ideje.

Diploma za najbolji dokumentarni film dodeljena je japansko-argentinskom filmu „Kafe de Kinema” argentinske rediteljke Sol Miralja. Na licima posetilaca bioskopskog kafea kao da se odvijaju filmske predstave njihovih života.

Diploma za najbolji kratki igrani film dodeljena je filmu „Devojka koja nije mogla da spava” rediteljke Sofije Antoniu iz Grčke. Film postavlja pitanje da li je moguće dosegnuti trenutak kada si u potpunoj harmoniji sa prirodom i sa samim sobom?

Maska Ćutanje je zlato za najbolji film festivala dodeljena je kratkom dokumentarnom filmu „Estereotipija” rediteljke Ines Espinoza iz Španije. Film koji nas je podsetio da i danas postoje koncentracioni logori i to u naše ime.

Sledeće godine, od 15. do 18. novembra, održaće se drugo izdanje Festivala nemog filma ĆUTANJE JE ZLATO.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.